Лозари и винопроизводители излязоха на протест. Тяхното недоволство е породено от фискална наредба, която ги принуждава предварително да декларират гроздето, съобщава Нова телевизия.

Протестиращите ще блокират за няколко часа кръстовището Поморие - Каменар на главния път от Бургас към Слънчев бряг.

Лозарите отбелязват, че според промените, производителят сам трябва да си определя качеството и количеството на продукцията, а по време на събирането на реколтата може да се стигне до блокиране на процеса, заради административни пречки.

Демонстрантите посочват, че новата наредба е неизпълнима. Председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски заяви, че се изисква производителите да имат кантар на лозето да пускат декларации с електронен подпис.

Според НАП гроздето е от стоките с висок фискален риск, които често се използват в схеми за измами с ДДС и изваждането му от списъка с високорисковите стоки ще облагодетелства контрабандния внос.

От Националната винаро-лозарска камара (НАВК) настояват за незабавни промени в сектора, които да гарантират оцеляването на българското винопроизводство. Камарата е категорична, че новата фискална наредба е неприложима, защото в лозята няма ток, обхват или интернет.

Според НАВК докато трае процеса по предвиждането на винено грозде от лозята до преработвателните предприятия, то ще ферментира в камионите.

Лозарите пред фалит, искат Радев да ги чуе

Лозарите пред фалит, искат Радев да ги чуе

За лозарския регистър и разпределянето на средствата