С призив и викове "Чуйте ни" около 70-80 души представители на Национално сдружение на българските лозари и собственици на лозарски насаждения излязоха на протест пред сградата на президентската институция в София. Кордон от полиция и засилено присъствие на контролните органи пазиха президентството.

Причината за демонстрацията е, че лозарите настояват за публично разпределяне на бюджетите спрямо всички сектори в земеделието, лозарски регистър, инвестиции в техника и иновации за собствениците на лозя и предвиждане на ежегоден национален бюджет за подпомагане на лозаро-винарския сектор и десертните лозя.

Лозарите настояват още за: алтернативно предвиждане на бюджет и предоставяне на възможност за изкореняване на лозови насаждения с оглед да създаде възможност да си преструктурираме бизнеса; ефективно, компетентно и адекватно работеща администрация в полза на земеделските производители, която да е в непрекъсната комуникация със земеделските сектори и да взема обективни и компетентни решения след консултации с тях, не самостоятелно; контрол на качеството на произвежданото българско вино и контрол на продажбите на винено грозде; Контрол на качеството и вноса на винено грозде и вино от държавите членки на ЕС и трети страни и контрол на продажбите на десертно грозде произведено от други страни членове на ЕС на територията на страната;

Не на последно място лозарите настояват още за компетентен изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, който да се погрижи агенцията да си изпълнява функциите.

Атанас Василев, председател на Национално сдружение на българските лозари заяви пред журналисти, че лозарите ще настояват за среща с президента Румен Радев, тъй като се е загубил диалогът с Министерство на земеделието. Той обясни, че за пореден път лозарите са в София с аргумент, че исканията им не са чути. Много хубави приказки се казали, но нищо от казаното не се спазило.

"Ние пак сме най-прецакани в сравнение с другите браншове. Не искаме да се противопоставяме на другите браншове, но искаме равнопоставеност, защото не сме по-малко и втора ръка земеделци и не можем да разберем на каква логика се взимат решенията за разпределението на средствата", изтъкна Василев.

Той настоя за всички трайни насаждения ставките да са еднакви. В сравнение с останалите колеги, ние сме най-ощетени, посочи Василев и добави, че лозарите получават 40 лева на декар. Държавата няма безкрайни възможности, но за едни държавата е майка, а за другите мащеха. За нас е мащеха, разкритикува Атанас Василев.

Лозарите алармираха още, че браншът е пред фалит.

Лозарите все още си чакат регистъра, а в МЗХ им разказват приказки

Лозарите все още си чакат регистъра, а в МЗХ им разказват приказки

България е море от изоставени лозя, изтъкват от сдружението на лозарите

Марин Калнев, собственик на лоза, добави, че лозарите са с разходи 1 200 - 1 300 лева на декар за миналата година, а за тази ще са още повече заради инфлацията и покачването на цените. Лозарите се водят суровина за производство на вино и ракия, а доматът и пиперът какво се прави от тях? Те също отиват са суровина, за консерви, за лютеница, за кетчуп. Прасковите какво са? Те са плод, а всичко останало отново отива за преработка като суровина за някакво производство. Гроздето също е суровина, сравни Калнев останалото производство.

Собствениците на лозя негодуват още заради незаинтересованост от страна на компетентните институции в България за разрешаване на трайно установените проблеми в сектора и липсата на адекватни действия от Министерство на земеделието. Министерство на земеделието e абдикирало от всички сектори в земеделието. Повече от десетилетие не се предприемат каквито и да е мерки и действия за подкрепата на производителите на грозде.

Държавна политика няма или когато има, то тя е доказано неработеща и неефективна. Относно лозаро-винарския сектор и десертните лозя многократно на провежданите срещи с Министерство на земеделието са отправяни предложения за нормативни промени, предлагани са мерки и действия за подпомагането ни и намирането на решения на проблемите и пречките да работим и бизнесът ни да функционира правилно и ефективно, обясни пред медиите представителите на лозарския бранш.

Протестът на лозарите първоначално започна пред президентството, след което премина през пл. Независимост, бул. "Княгиня Мария Луиза", бул. "Александър Стамболийски" и бул. "Христо Ботев" и завърши пред Министерство на земеделието, храните и горите.

С гнило грозде пред МЗХ лозарите протестираха против неадекватна държавна политика

С гнило грозде пред МЗХ лозарите протестираха против неадекватна държавна политика

120 лева на декар са получили от държавата лозарите, докато други сектори са взели в пъти повече