От Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ) разкритикуваха Министерство на земеделието, храните и горите заради това, че не приема исканията им за - нови технологични карти и публичен лозарски регистър.

Лозарите задали болезнени въпроси на Министерство на земеделието, но все още не са получили отговор. Никаква адекватна реакция от страна на ресорното министерство и отново ние сме най-ощетени от всички сектори, негодува Атанас Василев, председател на НСБЛ.

Лозарите имат страшно много проблеми, но получават само едни хубави приказки и обещания от страна на земеделското ведомство.

Атанас Василев посочи, че на лозарите им е писнало вече да бъдат от страната на булката и Министерство на земеделието, храните и горите да работи на парче. "Няма логика в нищо от това, което министерство прави", продължи да критикува Василев.

С гнило грозде пред МЗХ лозарите протестираха против неадекватна държавна политика

С гнило грозде пред МЗХ лозарите протестираха против неадекватна държавна политика

120 лева на декар са получили от държавата лозарите, докато други сектори са взели в пъти повече

За лозарите е крайно недостатъчното, неправилно и несправедливо разпределение на средствата от финансови помощи и липсата на информация как са определени ставките за подпомагане за 2023 г.

Атанас Василев открои и друг проблем - лозарите се опитват поне да се преброят, като им е било обещано, че през 2023 г. ще има работещ публичен лозарски регистър. България е море от изоставени лозя, изтъкна той. Водят се 630 000, а на практика са останали около 200 000. Ние настояваме лозарският регистър да влезе в сила, така че да е разбираем и за малко дете. Спрямо бранша се упражнява най-жесток контрол, а са останали по-малко и от овощарите.

Василев сподели и една тъжна констатация за лозарите - България е единствената държава в Европейския съюз, която не защитава собственото си производство. Толкова много са проблемите на лозарите, но няма политическа воля за тяхното разрешаване. Ние не само, че потъваме, а копаем към центъра на земята, подчерта Василев.

Калин Иванов от НСБЛ добави, че лозарите имат проблеми с работната ръка, като без техника и подпомагане за техниката, няма как да оцелеят. Нещата са много зле при нас, оплака се Иванов.

Ковид и войната в Украйна довършили родното винопроизводство

Ковид и войната в Украйна довършили родното винопроизводство

Явор Гечев: Трябва да се изготви добра стратегия за развитие на бранша