Лозари от цялата страна излязоха на протест пред сградата на Министерството на земеделието в Столицата срещу "неадекватната и непрозрачна" според тях политика на държавата спрямо сектора им.

Именно сектор "лозарство" е сериозно по-недофинансиран от останали подотрасли в агросферата, акцентираха недоволните производители.

"Може да разследвате всеки един бранш колко е получил. Защо ние с дълготрайните насаждения получаваме най-малко? Този въпрос задаваме и на министъра, а оправданието е, че това е от предишните правителства. Ние искаме дългосрочна политика за 25 години, в крайна сметка ние за толкова правим насажденията си", заяви пред News.bg Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари.

В конкретика - 120 лева на декар са получили от държавата лозарите, докато други сектори са взели в пъти повече - по 420 лева. По 80 стотинки на килограм за бяло и по 60 за червено грозде пък е изкупната цена на продукцията. Като се вземе предвид, че на декар разходите са около 1200 лева, а много от стопаните имат ипотеки и заеми, сметката излиза "на червено".

Протестиращите изсипаха и десетки килограми развалено грозде пред входа на Министерството на земеделието и поискаха среща с министъра Явор Гечев. Такава стана факт, като Гечев слезе, за да чуе исканията на недоволните граждани.

"Исканията на сектора са справедливи, особено в тази тежка година. Средствата за различните сектори не стигат, това е абсолютно ясно. Ставките за помощ са такива, каквито служебният кабинет ги е заварил, ние не сме пипали нищо. И понеже констатирахме, че има голяма разлика между винения сектор и останалите, преразпределяме средства и се ангажирахме да дотираме още с по 30 лева на декар", коментира Гечев.

Що се касае до исканията на бранша за дългосрочна стратегия за развитие на сектора, министърът припомни - именно той в качеството си на заместник-министър инициирал такава стратегия, но тя била спряна по искане на сектора. Същевременно редовното правителство не направило нищо за 7 месеца, но служебният кабинет е готов да възобнови работата при постигане на консенсус с лозарите.