Близо 30 минути се забави заседанието на земеделската комисия в Народното събрание заради липса на кворум. За проблемите на лозарския сектор може да се говори много, обясни земеделският министър Явор Гечев пред комисията, която се събра да обсъди проблема. Ковид кризата оказала негативно влияние върху сектора. По време на ковид у нас се пиело по-малко вино и така количества останали. Украинската криза съвсем довърши нещата, подчерта министърът. Затова и трябва да търсим пазари. Голям проблем е сивият сектор в производството на вино.

Българските лозари недоволни, че са последни в ЕС по субсидиране

Българските лозари недоволни, че са последни в ЕС по субсидиране

Получават 13.5 евро/декар, а други в ЕС по 300 евро/декар за година

Иначе различните държави подпомагали по различен начин производителите си. Някои в ЕС изобщо не давали помощи. Министърът обяви, че трябва да се изготви добра стратегия за развитие на бранша. Самият той искал да подпомогне производителите. За да направим сектора по-модерен, трябва да го технологизираме, поясни Явор Гечев. Проблем е, че ЕК няма да ни позволи особена държавна помощ за някои дейности.

Лозари: Нерегулираното цъфти, а регулираното загива. Край!

Лозари: Нерегулираното цъфти, а регулираното загива. Край!

Плашат с протести

Припомняме, преди време лозари излязоха на протест заради политиката в сектора, която се води от години. Почти двойно са намалели лозовите масиви от 1989 досега. Ние сме пред изчезване, обясниха лозарите. Те били не на колене, а направо по очи. Според лозарите този бранш осигурява целогодишно работа. Оказва се, че нашите лозари са неконкурентни на колегите си от другите европейски страни. С по 30 - 40 000 декара на година изчезват родните лозя. Проблем е и че не са технически оборудвани.