От "Национално сдружение на българските лозари" считат политиката на Министерство на земеделието за неадекватната и непрозрачна.

Постоянните санкции на Брюксел по отношение на сектора показват липсата на комуникация с бранша, на всякаква систематичност и методология в работата на министерството, посочват лозарите. Срещите, на които трябва бранша и министерството да се обединят и да вървят в една посока, са безсмислени, тъй като решенията са взети предварително от Министерството на земеделието, заявяват от сдружението.

Законът за виното и спиртните напитки (ЗВСН) не е нотифициран от ЕК, а е задължително, посочват лозарите като допълват, че няма приет правилник за изпълнението му. Внасянето на Закон за браншовите организации в земеделието, който трябва да описва критериите, по които една организация да се определя за национална, се чака от години, коментират от сдружението с очакване да получат, исканият от тях, достъп до проекта.

България е последна в ЕС по финансиране на лозарството с 13.5 евро/декар годишно, докато субсидиите в останалите страни членки достигат 200-300 евро/декар годишно, констатират лозарите.

Въз основа на отправените критики към Министерството на земеделието, "Национално сдружение на българските лозари" организира протест следващата седмица пред сградата, която помещава, като се очаква около 500 лозари да се присъединят.