"Работим за интегритета на региона. С декларацията от София правим крачка напред към регионалното сътрудничество в областта на културата чрез фонд за популяризиране на културите и наследството между държавите." Това обяви на пресконференция след заседание на Съвета на министрите на културата от страните от Югоизточна Европа министър Боил Банов.

"Този фонд е големият ключ, който ще даде устойчивост и ще даде перспектива на творците от целия регион да работят заедно, да се състезават заедно", допълни Банов.

По думите на министъра бюджетът му все още не е разработен, а в рамките на следващите няколко месеца ще бъдат обсъдени правилата и механизмите за неговото създаване.

Фондът ще насърчава изпълнението на проекти за регионално сътрудничество.

"Разчитаме и подкрепата на ЕК, ЮНЕСКО и Съвета на Европа", поясни още Банов. Той предаде председателството на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа на Хърватия за следващия период от една година.

"Тази инициатива дава уникална възможност съвместно да се ангажират с културни стратегии, които допринасят за процесите на европейска интеграция", заяви от своя страна заместник-министър на културата на Хърватия Ива Храсте Сочо.

Приемайки председателството на Съвета на министрите на културата тя благодари от името на министерство на културата на Хърватия за приноса към работата на Съвета по време на българското европредседателство.

Сочо подчерта, че Хърватия ще работи за поддържане на все по-добра кохезия в региона и Европа. Това председателство съвпада и с ротационното президентство на балканската страна на Съвета на ЕС.