Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) уведомява земеделските стопани, че в Системата за електронни услуги (СЕУ) вече е достъпна нова функция за генериране на удостоверения за декларирани площи и животни за Кампания 2024. Това позволява кандидатите да получават необходимите документи директно през своя профил, без да посещават офис на ДФЗ. Новата система улеснява процеса, като предоставя възможност на търговските банки да проверяват удостоверенията в реално време чрез уникален код, предоставен от кандидата.

Процедурата за генериране на удостоверение за декларирани площи и животни за Кампания 2024 чрез Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд "Земеделие" включва следните стъпки:

Достъп до СЕУ: Земеделските стопани влизат в своя индивидуален профил в СЕУ, където имат възможност да генерират удостоверения за декларирани площи и животни.

Генериране на удостоверението: В профила си, стопаните могат да генерират удостоверението, което е необходимо за получаване на кредит от търговска банка срещу бъдещи плащания от ДФЗ. Удостоверението служи като база за особен залог, който банките приемат като гаранция за отпускането на кредити.

Проверка от банките: Търговските банки могат да проверят достоверността на удостоверението, като го съпоставят с данните от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) в реално време. За да бъде извършена тази проверка, земеделският стопанин трябва да предостави на банката уникален код, който е генериран заедно с удостоверението.

Защита на данните: Проверка на удостоверението от банката е възможна само ако земеделският стопанин има активна сметка в същата банка. Това осигурява допълнителна защита на личната информация на стопаните.

Меморандум за сътрудничество: Във връзка с новите изменения в процедурата, ДФЗ е поканил всички пълноправни членове на Асоциацията на банките в България да подпишат нов Меморандум за сътрудничество, който да урежда тези нови функционалности и процеси.

180 000 лв. получиха четирима земеделци заради пожарите в Хасковско по de minimis

180 000 лв. получиха четирима земеделци заради пожарите в Хасковско по de minimis

За унищожени животни, фураж, селскостопански сгради и обработваеми площи