Хората губят доверие в световните лидери. Това показва международното изследване "В края на годината" на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

Ангела Меркел запазва челно място в класацията за политиците, Еманюел Макрон губи позиция, Доналд Тръмп е в дъното на класацията, показва изследването.

Независимо от лекото понижение на доверието към Папа Франциск, както и миналата година, той получава най-голямо доверие сред световните лидери с нетна стойност от +28.

Снимка 403701

Източник: gallup-international.bg

Въпросът за политическите лидери е зададен в 45 страни сред общо 46 952 души. Във всяка изследвана страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени, интервюирани по метода "лице в лице", по телефона или онлайн. Статистическата грешка за проучването е между +/- 3%-5% при доверителен интервал 95%. Теренната работа е проведена в периода от октомври 2018 г. до януари 2019 г.

Според цялото проучване, проведено в общо 57 страни по света, германският канцлер Ангела Меркел запазва имиджа си като най-позитивно оценен политически лидер. Тя губи 6 пункта в сравнение с предходната година.

Миналогодишният номер едно - президентът на Франция Еманюел Макрон - има значителен спад в оценките си в международен план. И двамата европейски лидери бяха изправени пред значителни предизвикателства в собствените си страни през последната година.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп остава в дъното на класацията с нетна стойност от -28. Руският президент Владимир Путин губи доста от позитивната си оценка, която събра предходната година. Благоразположението към Путин намалява и в собствената му страна. Като причина се посочват икономически предизвикателства.

Разпознаваемостта на различните лидери в различните части на света е различна.

Снимка 403703

Източник: gallup-international.bg

В България по-различими са западните лидери или президентът на Русия Владимир Путин. В същото време лидери на страни като Индия, Китай, Саудитска Арабия, Израел и т.н. са по-слабо познати.

Българите не са изключение от световните тенденции и те също разколебават доверието си в западните ръководители, което е резултат от последните събития - масовите протести на "жълтите жилетки" и неодобряваните предложения на Макрон за регулации в ЕС, по-специално пакетът "Мобилност", който удря директно българския транспортен бранш.

Според Кънчо Стойчев припомня мнението на мнозина, че пропастта между елитите и масите достига непоносими нива и редът, установен след края на Втората световна война, се разпада.

"Недоверието в политиката и политическите системи е във възход и фундаменталният въпрос не е как да се намери по-добро представителство, което да отговаря на волята на хората, а как хората да могат да контролират по-добре своите представители. Отговорът може да бъде повече пряка демокрация, което означава, че правилният въпрос, който трябва да се зададе, е как да се постигне тя след последните негативни преживявания с френския референдум за Европейската конституция, с този в Холандия и предизвикателството на Брекзит", твърди Стойчев.

Твърди се, че във времена на несигурност ние се нуждаем от своите лидери, за да "отскочим".

Докато наблюдаваме ефективно международното бизнес лидерство (Джак Ма, Джеф Безос, Бил и Мелинда Гейтс и др.), политическото лидерство търпи нарастващо негативно отношение, показва проучването на "Галъп интернешънъл".

Изследването покрива следните региони:

Западна част на ЕС: Австрия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания, Великобритания, заедно с Източна част на ЕС: България, Чехия, Латвия, Полша, Румъния, Унгария.

В него са включени и Европейски държави извън ЕС: Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Косово, Македония, Молдова, Сърбия, Швейцария, Украйна.

Допитването обхваща и САЩ, Канада, Индия, Русия, Латинска Америка: Аржентина, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Мексико, Парагвай, Перу. Допитването е направено и в Източна Азия: Хонконг, Индонезия, Япония, Филипините, Република Корея, Тайланд, Виетнам

В Западна Азия е потърсено мнението на хора от Афганистан, Азербайджан, Казахстан, Пакистан, Турция. Галъп е проучвал мнението и на жителите от Близкия изток в Ирак, Йордания, Ливан, Сирия, Саудитска Арабия. Не са забравени и някои страни от Африка: Гана, Нигерия, Южна Африка, както и Австралия и Нова Зеландия.