Мерките срещу коронавируса у нас са много лежерни, а хората не са много дисциплинирани.

Това заяви в студиото на БиТиВи проф. Генчо Начев. По думите му българинът става дисциплиниран и спазва законите едва когато премине границата - в други страни.

"Аз не съм ходил по молове, но като гледам по телевизията - там никакво разстояние не може да се спазва", каза Начев и припомни, че все пак у нас никога не е имало истински локдаун, не е имало сме вечерен час или есемеси дали можем да излезем.

1070 нови случая на коронавирус, излекуваните са 471

1070 нови случая на коронавирус, излекуваните са 471

Направени са 11 816 диагностични теста

В болница "Св. Екатерина" 60% от персонала са се ваксинирали срещу коронавирус. Оценката на Генчо Начев е, че желаещите да се ваксинират се увеличават, а колебанието се дължи заради липсата на информация. Според него недостига на информация се дължи на самите производители, които дават ограничени данни.

В момента в болницата, която Начев управлява, обстановката е спокойна, има легла в ковид отделението, но останалите сектори, които са за друг тип пациенти, са пълни. Това е нормална обаче статистика, тъй като обикновено месеците декември и януари винаги са били с по-малък наплив към болниците. "Българинът не е свикнал да мисли за здравето си. Когато кажа, че трябва да оперираме някого, той ми отговаря "първо трябва да заколя прасето, да омъжа дъщерята", казва Начев.

Трета вълна на COVID-19 - до броени дни

Трета вълна на COVID-19 - до броени дни

Прогнозата е на математика на НОЩ проф. Николай Витанов