С нов епископ се сдоби Българската православна църква в Неделята преди Рождество Христово. Главният секретар на Светия Синод архимандрит Герасим бе ръкоположен с титлата "Мелнишки" за епископ на БПЦ-Българска патриаршия, съобщиха от патриаршеския сайт.

Хиротонията бе извършена в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" по време на неделната св. Литургия. В тържествената церемония участваха Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в съслужение с девет синодалните архиереи, монаси и свещеници от страната. На тържеството бяха епископът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител и Браницки епископ Григорий, монаси и свещеници от страната.

Решението за хиротонията бе взето на заседанието на Светия Синод на Българската православна църква на 14 декември 2016 година.

По традиция при ръкоположението на нов епископ участва и народът. Миряните трябва да заявят дали посочения за този висш сан е добър пастир с възгласа: "Достоен". За да бъде влязат в радостта на архимандрит Герасим и да присъединят своя глас към възгласа "Достоен", бяха дошли свещеници, монаси, монахини и миряни. Лично Българският патриарх Неофит възглави богослужението и ръкоположи с титлата "Мелнишки" архимандрит Герасим.

След началото на светата Литургия нареченият за епископ, воден от архим. Пахомий и протодякон Иван Петков, застана пред досточтимите архиереи, во главе с Негово Светейшество патриарх Максим.

Архимандрит Герасим изповяда Символа на вярата, тържествено даде епископските обещания да пази каноните на светите апостоли, на седемте вселенски събора и на поместните събори, да пребивава в послушание към светата Православна църква, Българския патриарх и Светия Синод на БПЦ и да спазва Устава на БПЦ-БП. След това архиереите и нареченият за епископ влязоха в светия олтар за извършване на хиротонията.

След ръкоположението при възгласи "Достоен!", потвърдено от църковното изпълнение, патриарх Неофит последователно връчи на новия епископ одеждите и символите на архиерейската власт: сакос, омофор, енголпие и митра.

След ръкоположението Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим зае първенствуващо място сред събратята си архиереи и участва в първата си света Литургия като епископ.

В края на богослужението Негово Светейшество Българският патриарх Неофит произнесе напътствено слово към новия архиерей. В него той припомни обещанията, които е дал новоръкоположеният при хиротонията си, и го напъти как с Божията помощ да носи достойно кръста на епископското служение. Като изтъкна високата отговорност на архиерея и изискванията на нашето време, патриархът призова епископ Герасим да носи достойно епископското служение с послушание и смирение.

В отговор Мелнишкият епископ Герасим изрази надеждата си, че Бог ще го укрепява в неговата немощ, та да може с усърдие и достойнство до края на дните си да носи бремето на архиерейското служение.

Припомняме, Мелнишката епархия, е историческа епархия на Вселенската патриаршия със средище град Мелник. Катедрални църкви на епархията са "Свети Никола" на хълм край града, а от XVIII век градската "Свети Николай Чудотворец".

Сакос е връхна дреха, която се носи от епископ по време на богослужение. Подобна е на стихара, но е леко по-къса (дължината й е малко под коленете) и е с широки ръкави.

Сакосът е била царска дреха, подарена за първи път на цариградския патриарх от византийския император. В последствие е започната да се носи от останалите патриарси, докато най-накрая е била възприета от всички архиереи.

Омофорът е широка лента, част от епископското облекло. Означава "покров, покривало". В православието има голям и малък омофор. Омофорът се носи върху сакоса и символизила загубената овца, която се е заблудила и е отнесена от добрия пастир обратно в стадото.