Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас наложи санкция на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД в размер на 125 838 лева за допуснатото в края на декември замърсяване с нефт на терен в землището на кв. Долно Езерово.

Санкцията е разписана от министър Джевдет Чакъров, съобщават от пресцентъра на РИОСВ - Бургас.

Резултатите от взетите почвени проби показват многократно превишение на нормата за допустимо съдържание на нефтопродукти в почвата.
Замърсяването беше причинено вследствие на авариен пробив в нефтопровода в участъка на около 1500 метра от разклона на пътя с. Братово - кв. Горно Езерово.

Поради ниските температури на въздуха и предприетите мерки от страна на дружеството, разливът беше локализиран на площ от 400 кв. м в ниската, обрасла с тръстики част под пътя.

Замърсените земни маси бяха изгребани и последващо третирани в пещта на основната площадка на нефтокомбината.

Според дадените от РИОСВ предписания и представената от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД план - програма за предвидените дейности за привеждане на замърсената с нефтопродукти почва в установените норми, беше извършена физическа подмяна на замърсената с аналогична незамърсена почва.

От декември до момента продължава мониторингът на почвата в района на разлива след приключване на дейностите по почистване.