Кметовете на общините, които не са изпълнили задълженията си по Закона за защита на животните, ще бъдат санкционирани. Това обяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който отговори на питане на депутата Георги Икономов.

Припомняме, според закона всички улични кучета трябваше да бъдат вкарани в приюти до 31 януари 2011 г.

Голям брой общини обаче не могат да изпълнят този срок, а някои дори все още не са започнали да строят кучкарници. В тази връзка министър Найденов обяви, че ще предложи срокът да бъде удължен, за да могат общините да изпълнят ангажимента си. Той изброи и общините, които все още не са събрали бездомните четириноги от улиците си, както и тези, които не са изградили приюти. От думите му стана ясно, че едва 31 приюта са създадени до момента.

Найденов припомни и санкциите, на които подлежат кметовете, които не са осъществили задълженията си в срок. При първо установено нарушение глобата е от 1 000 до 1 200 лв. за кмет, а при повторно - двойна глоба.

В коментар за закона, Найденов заяви, че проблемът не е в законодателството за овладяване на популацията на бездомните кучета. Напротив, според него българският закон е повече от добре изработен и дори е един от най-добрите в Европа. Проблемът според него е че последната грижа на много от общините е да направят кучкарници.

Трябва общинските власти да разберат, че това е тяхна инициатива, посочи още Найденов.

Министърът на земеделието отговори и на питане на депутата Огнян Тетимов относно отровни зеленчуци, продавани на българския пазар.

Министерство на земеделието и Българската агенция по храните провеждат постоянен контрол върху търговията с пресни плодове и зеленчуци, увери земеделският министър Мирослав Найденов от парламентарната трибуна.

По думите му освен този контрол се извършват внезапни проверки и проверки по сигнал и ако бъде установено завишено съдържание на пестициди, се извършват изземвания и продукцията се унищожава.

Найденов посочи, че за периода 13.02-07.03 са направени 50 проби на зеленчуци, внесени от Йордания. На 5 от фирмите - вносители са наложени забрани. Иззети са 141 988 тона зеленчуци, като са унищожени 58 тона домати и 46 тона краставици, заради завишени норми на пестициди в тях.

За същия период са взети 18 проби от 10 тона плодове от пазари в 6 области. Резултатите показват, че при 17 от пробите няма завишено ниво на пестициди. Единственият нарушител е турска фирма, но при направена проверка не са открити портокали от същата партида. Проверени са обаче други портокали, при които обаче не са открити нарушения.

Народният представител Огнян Тетимов поиска от земеделския министър да се инициира срещи дори с финансовия министър Симеон Дянков, за да се договорят други засилени мерки при вноса на плодове и зеленчуци.

Готов съм да отговоря на този призив, като идеята е да се извършва нова оценка на риска, както и нови проверки, заяви министър Найденов и допълни, че има идея България да предложи засилен официален контрол не само върху вноса на зеленчуците и плодовете, но и над фуражите и храните от неживотински произход.

Според Найденов решението на проблема не се състои във фрапиращо завишаване на митата при внос на продукция от страни от третия свят, а да създаваме такива условия, че родните стоки да са конкурентоспособни на вносните.