Майки от Дупница излизат на протест срещу закриването на родилно отделение на общинската болница в града, информира БНТ.

От ръководството на болницата посочват, че причината е намалената родилна дейност.

През изминалата година в отделението в Дупница са родени 165 деца при норматив за съществуване на общинска болница 200 раждания на година. Намалелият брой раждания затруднява заплащането на персонала.

Според лекарите в отделението обаче, проблемът е в липсата на квалифициран персонал като операционни акушерки.

По думите на един от лекарите д-р Красимир Кръстев до тази ситуация се е стигнало след като повече от 2 години не е назначена операционна акушерка.

Според ръководството на болницата, персоналът на родилното отделение няма да бъде съкратен, а лекарите и акушерките ще бъдат пренасочени към другите отделения.

Майките са на мнение, че не искат да използват частни клиники, а да се запаи отделенеито в общинската болница, защото там им обръщали повече внимание.

Председателят на Общинския съвет в Дупница Емил Гущеров е свикал среща с общинските съветници по спорния казус със съдбата на родилното отделение.

Междувременно, в социалните мрежи граждани организират протест срещу закриването на болничното звено тази вечер пред сградата на общината.