Светият синод подкрепя премахването на автогарата на площада около храм-паметника "Св. Александър Невски". Синодът отдавна иска премахването, но досега няма никакъв резултат.

Припомняме, общинският съветник Симеон Славчев успя да прокара проблема на разглеждане в СОС.

Първоначално автобусите, за провинцията и чужбина спирали на южната страна, с гръб към катедралата. Димът от работещите двигатели полепвал по сградата и ставала черна.

Също така това правело невъзможно отварянето на прозорците, защото всичко влизало в църквата, а и вредните газове се дишат от туристите, разказа епископ Герасим. Предшественикът му дядо Тихон изпратил писмо до общината и така преместили "автогарата" на сегашното й място.

анкета

Да се забранят ли автобусите около храм „Ал. Невски“

Виж резултати

Да 78.4%

Не, туристите носят пари 12.8%

Да се ограничат като бройка 7.4%

Нямам мнение 1.4%

"Има определени 5 места, а те стават 10 - 15 и стигат до 18 рейса. Целият площад е с куфари и определено става голяма цигания. Случвало ми се е по 20 минути да не мога да измина 30 метра и да стигна до сградата на Светия синод, защото площадът е пълен с автобуси и с куфари. Още повече, че тези автобуси възпрепятстват и достъпа до самия храм-паметник "Св. Александър Невски" и туристите не могат да си направят снимки", сподели главният секретар Герасим.

Снимка 312037

Източник: News.bg

Той е категоричен, че мястото на автогарата не е на площада пред катедралния храм. Епископ Герасим смята, че както във всички европейски столици зоната трябва да е пешеходна, за да могат туристите спокойно и необезпокоявани от автобуси и коли да разгледат най-големия православен храм на Балканите.

Със задача се е заел и общинският съветник Славчев, който разговаря с Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква и Председател на Църковното настоятелство на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Анкетата показа, че над 83% от попълнилите запитването са против автогарата и искат това място да се превърне в пешеходна зона с парково пространство и пейки.

Внесено е официално питане до кмета на София Йорданка Фандъкова, кога и кой е разрешил паркирането на автобуси. Питането е в Дневния ред на сесията на СОС, която ще се проведе на 14 септември.