Лошо е цялостното състояние на системата за психиатричните грижи - в нея цари хаос. Това заяви пред bTV председателят на Сметната плата Цветан Цветков.

Припомняме, след проверка вчера палатата излезе с доклад, в който е записано, че психично болните в България са изолирани в лечебни заведения и са дискриминирани от обществото. Посочва се, че на 10 000 души се пада по един психиатър, което е крайно недостатъчно. Близо 15% от българите, или всеки шести, е с психично разстройство.

Според Цветков най-тежкият проблем е, че услугите, които се предоставят, не почиват на принципите за равен достъп на всички нуждаещи се от такава помощ. Проблем по негови думи е и социализацията и реинтеграцията на тези хора.

Условията в психиатриите ни – неприемливи и за пациенти, и за лекари

Условията в психиатриите ни – неприемливи и за пациенти, и за лекари

Одиторите са дали 15 препоръки на двама министри

Председателят на Сметната палата напомни, че в момента няма места извън психиатриите, в които хората да се възстановяват, а те продължават да лежат в лечебните заведения. Самите психиатрични болници пък били много стари като сграден фонд и апаратура и не се инвестирало в модернизирането им.

Според Цветков крайно недостатъчен е и броят на психиатрите, особено в по-малките населени места. Липсва и единен национален регистър на хората с психиатрични заболявания.