Хиляди християни се събраха в Рилския манастир, за да почетат един от най-големите празници на светата обител - пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в църквата на манастира.

Традиционно празникът събира на 1 юли православни християни от цялата страна за поклонение пред нетленните мощи на основателя на една от най-почитаните български светини, предаде БНР.  

След смъртта си през 946 година св. Иван Рилски e погребан близо до основаната от него обител, но скоро след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в Средец. Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е бил и канонизиран.
Византийският писател Георги Скилица свидетелства, че в Средец мощите му излекували византийския император Мануил I Комнин (1143-1180).

През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела ІІІ превзема Средец и отнася мощите на свети Иван в своята столица Гран (Остергом).
Според преданието, местният католически архиепископ твърдял, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Иван го наказва с онемяване. След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България.

През 1195 година цар Асен тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1496 година, след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.

И днес всеки вярващ може да целуне ръката на Свети Иван Рилски, която се намира в специален ковчег пред иконостаса на църквата на манастира.