От ръководството на Главно мюфтийство приканиха българските мюсюлмани да подкрепят инициативата на Българската православна църква за национално литийно шествие в подкрепа на предмета „Религия" в училище. Припомняме, че на 24 септември от 12:00 часа пред НДК свещеници и вярващи ще изразят своята позиция по въпроса.

В писмото си представителите на мюсюлманското вероизповедание отбелязват пропуските във възпитанието на младите хора у нас, като ги отдават на духовната празнота и липсата на религиозна култура.

Според мюфтийството, това би могло да се промени чрез синхрон и равнопоставеност при въвеждането на предмета „Религия" в училище. В писмото се посочва, че съвместните усилия на Българската православна църка, Главно мюфтийство и католическата църква в тази насока не са дали резултат при предишните правителства, а сегашните управляващи не са изложили ясна визия по въпроса.

Духовниците припомниха, че нееднократно представители на различните вероизповедания са участвали в специализирани комисии, свързани с изучаването на религия в клас. Те изразиха надежда, че искането им относно задължителното обучение на „Религия-Православие" ще бъде прието, заедно с което и предметът „Религия-Ислям" ще намери така желаното задължително място в училищата.

От Главно мюфтийство заявиха, че вероятно ще има техни представители на шествието, като подробностите са в процес на обсъждане. Според духовниците, чрез присъствието на мюсюлманския клир ще се даде пример на вярващите, които трябва да покажат солидарност с християнските си сънародници.