Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев отправи остри критики към Вежди Рашидов, след интервю, което бившият министър на културата даде пред БНТ.

В позицията си той заявява, че много хора са му се обадили с предложение и настояване да поиска оставката на Вежди Рашидов като председате л на комисията по култура.

Причините за това били, че с думите си бившият културен министър, е обидил професията им, наричайки актьорите "хора, които по цял ден готвят и перат в телевизионните студиа".

Другата причина била, че се опитвал да настройва изкуствата едно срещу друго, тъй като телевизиите канели само актьори в студиата си.

Нима Теодор Ушев не е съвременен художник с национално и световно значение, нима Теодосий Спасов не е музикант и композитор от световно измерение, нима Георги Господинов и Милен Русков не са автори, превеждани по цял свят. Това са творци с огромен смисъл за българската култура и винаги са добре дошли в телевизионните студиа. Всички тези личности са част от театъра, защото театърът е симбиоза между всички изкуства, подчертава Мутафчиев.

Вежди Рашидов съжалява, че препоръчал Боил Банов за министър

Вежди Рашидов съжалява, че препоръчал Боил Банов за министър

Министерството на културата говори като Министерство на театрите

Лично съм обиден от думите на Вежди Рашидов, произнесени в ефира на БНТ, изтъква още шефа на Съюза на артистите у нас.

По думите му Рашидов унищожил с лека ръка доверието към институцията, в която преди години вярвал.

Мутафчиев е категоричен, че във времето, в което Рашидов е бил начело на институцията, е строил мостове, а сега взривява всичко, което сам е сътворил. 

Министърът на културата не е само "Аз! Аз! Аз...". Министърът на културата, който и да е той, е само част от един огромен екип, той е част от нас. Ти също беше част от нас, критикува Мутафчиев.

Да стреляш в гърба на войниците от своята армия, докато те водят битка с невидим и коварен враг, намирам за недостойно, допълва още председателят на артистите у нас.