В ситуация, когато равновесието в света е загубено, много малко въздействие в една точка може да създаде силни трусове. Това заяви пред bTV експертът по национална сигурност Христо Смоленов, по повод атаката в Нова Зеландия, при която в град Криайстчърч загинаха 50 души.

Терористът от Нова Зеландия написал Булаир и Фружин на пълнителите си

Терористът от Нова Зеландия написал Булаир и Фружин на пълнителите си

Записани са и други исторически събития и личности от Европа

 Този човек (нападателят от Нова Зеландия - б.р.) проявява системен интерес към региона (Балканите - б.р.). Провокацията е стратегическа, добре обмислена. Първият му туристически тур е до Турция и Западните Балкани. Вторият етап е след седмица, в края на 2018 г. Тогава България вече се беше изявила на международното дипломатическо поприще като инициатор за омиротворяване на Западните Балкани. Голямата правилна идея на страната ни за посредничество за интеграция на Западните Балкани очевидно не се харесва на някого.

Алекс Алексиев смята, че 90% от мигрантите от Турция са от криминалните структури

Алекс Алексиев смята, че 90% от мигрантите от Турция са от криминалните структури

Има и други участници в атентата в Нова Зеландия, смята анализаторът

Повторението на моделът Брайвик ме притеснява, каза Смоленов. По думите му, нападателят от Нова Зеландия е бил обикновен човек от работническа класа, със скромен произход. Той пътува системно, целево - прекарва месеци в Турция, обикаля всички основни страни от Западни Балкани. Фактът, че първоначално не се показа и пътуването му до Гърция говори за сериозен интерес, каза експертът.

Маринов: Нямаме данни Брентън Тарант да е контактувал с българи

Маринов: Нямаме данни Брентън Тарант да е контактувал с българи

Младен Маринов е на посещение в САЩ...

Нападателят не се е крил - той има системна подготовка, обсебеност от определена идея. От нас е пътувал до Румъния, след това Унгария, може да е скочил до Австрия - това са региони, където са се водили цивилизационни войни.

Още на следващия ден след атаката в Нова Зеландия Ердоган смени тона, с който говореше. В Пловдив цъфна вагон с мигранти - това на дипломатически език може да означава предупреждение, каза Смоленов.

Според него стратегическата провокация ще бъде по оста Европа-Турция и тя заварва Турция в силно неравновесно положение. В Европа има износване на старите елити.

Владимир Чуков чете манифеста на Торант като кодекс на расиста

Владимир Чуков чете манифеста на Торант като кодекс на расиста

Надписите на български върху оръжието на терориста били като отрицание на Турция

Смоленов изтъкна, че българите сме наследници на древна цивилизация, визирайки некрополите в Загора, във Варна. Тук са реперите на нещо велико, което се е случило на тази прекрасна земя сме длъжни чрез човещина и патриотизъм да запазим и страната, и културата, допълни Смоленов.