Книгата „Българският Великден“ на проф. Тончо Жечев беше глътка въздух по времето на държавния атеизъм. Тя ни върна към класическите консервативни ценности, не към революционното начало, а към църковното и духовното, направи го през един добронамерен, чистосърдечен, но светски прочит на историята.

Това изтъкна художникът Георги Тодоров пред БНР, като според него обаче не бива да оставаме на нивото на това тълкуване. 

"Духът на Великдена е враг на света. Царството на Христос не е от този свят. Ако го мерим с мерките на този свят, ще направим най-голямата грешка. Ще направим подмяна", предупреди той.

Георги Тодоров подчерта опасността, която крие подмяната на Христовия Великден с Великдена с яйца и козунаци или с каузи като „Българският Великден“.

"Патриотите подменят Христа с една национална кауза, която е преоблечен егоцентризъм. Национализмът е благовиден начин да кажем „Аз“, а Аз-ът е обратното на отношението ни към Бога. В момента, в който искаме да наложим своята воля, влизаме в порочната спирала на катастрофите. И се чудим защо сме такива атеисти", подчерта художникът.

До ден днешен се хващаме на въдицата, че нещо може да бъде над Христос – било родината, било егото, няма такова нещо, настоя още той. По думите му, ежедневно предаваме Бог с малки малодушия и отстъпничества, като така вършим работата на лукавия.

Богоубийството преди 2 хиляди години се превърна в победа на Христос над нас, заяви творецът.

"Въобразяваме си, че времената сега са по-трудни. Но Бог е винаги на една ръка разстояние. Няма времена, които да са неблагоприятни за Бога. Никакви времена, външни обстоятелства, дух на времето и пр. не могат да ни попречат да бъдем с Бог", изтъкна Георги Тодоров.