Канада временно затвори границата между Канада и САЩ за пътувания с цел туризъм и развлечение, съобщиха от МВнР. Разрешава се преминаването на браздата само от доставчиците на стоки и услуги и за работещите в съседната държава жители от двете страни на границата. От същата дата е в сила и забрана за пътуване на чужди граждани до Канада, с изключение на постоянно пребиваващите в Канада, членове на семействата на канадски граждани, дипломати, членове на самолетни екипажи, граждани на САЩ и пътници, преминаващи транзитно през Канада.

Всички пътници, които проявяват грипоподобни симптоми, включително канадски граждани, няма да имат право да се качат на полет за Канада. Въздушните превозвачи трябва да проверяват здравословното състояние на пътниците преди качване в самолета. Вътрешните и товарни полети остават извън обхвата на мерките.

Без задължителна 14-дневна изолация ще преминават доставчиците през канадската сухоземна и морска граница със САЩ. Няма да са подложени на карантина шофьорите на камиони с доставки, членове на екипажи на морски съдове и превозния персонал на влакове, както и работници, на които често се налага преминаване на границата.

Всички останали пристигащи в Канада международни пътници трябва да преминават в режим на самоизолация за 14-дневен период. На входните пунктове в Канада ще бъде предоставяна информация на всеки пътник относно мярката. Въвеждат се засилени мерки за преглед на здравословното състояние на пътниците и на сухопътните граници.

От 18 март всички международни полети от Европа, Азия, Африка и Южна Америка са пренасочвани единствено към следните 4 летища в страната:

- Торонто - летище "Лестър Пиърсън";

- Монреал - летище "Пиер Трюдо";

- Летището във Ванкувър;

- Летището в Калгари.

Обявено е и отлагане началото на сезона на круизните кораби. Наложена е забрана за акостиране на канадските пристанища на кораби с капацитет над 500 пътници и екипаж. Наложена е забрана за навлизане на кораби в арктически води през целия сезон на 2020 г. за Канада.

В Мексико хората, пристигащи от страни с висок риск от заразяване, биват подлагани на проверка за наличие на симптоми на COVID-19 при влизане в страната. Единствените възможни маршрути за влизане и излизане от държавата са въздушни. Най-голямата мексиканска авиокомпания "Аеромехико" намалява с до 50% полетите до Париж, Мадрид, Амстердам, Лондон и Барселона, считано от 17 март. Тъй като няма директни полети между Мексико и България, гражданите трябва да избягват транзитно пътуване през Германия, Италия, Испания и Франция. Възможните обходни маршрути са през Турция и Великобритания.

В Еквадор от 18 март има нови мерки за движение в цялата страната, с които се забранява всякакво движение между 21:00 часа и 5:00 часа. Въведени са и сериозни ограничения за движението през деня в периода от 5:00 часа до 21:00 часа. Спира се работата на обществения и частния сектор (с някои изключения). Европейските граждани могат да напуснат страната, но това е трудно осъществимо поради липсата на полети до Еквадор.

Аржентина затвори границите си до края на март. От 17 март са преустановени всички международни полети до Аржентина от засегнатите от вируса региони - включително от всички държави в Европа, Япония, Китай, Република Корея, САЩ и Иран. Засега мярката се въвежда за период от 30 дни.

Влизането в страната през пристанищата също е ограничено - такова право имат само аржентинските граждани и постоянно пребиваващите.

В периода 19-24 март включително ще бъдат преустановени вътрешните полети, движението на влаковете и междуградските автобусни линии. В района на Голям Буенос Айрес от 19 до 31 март всички автобуси и влакове ще могат да превозват само седящи пътници. В много курортни/туристически места провинциалните и/или общинските власти започнаха да въвеждат по-обхватни ограничения - въвежда се полицейски час, блокира се влизането на туристи и др.

Работещите в обществения и в частния сектор, завърнали се от райони, заразени с новия коронавирус, следва да се (само)изолират в домовете си за 14 дни. Същата мярка се въвежда за всички хора над 60 години, както и за хората със съществуващи здравословни проблеми. Тези, които нарушават изолацията, носят наказателна отговорност.

В Боливия е в сила извънредно положение. Забранено е влизането в Боливия на лица от Китай, Република Корея, Иран и Европа. Преустановени са и полетите до и от Европа. От 19 март границите на страната се затварят, а от 20 март ще бъдат преустановени въобще международните полети.

В страната ще бъдат допускани само боливийски граждани и постоянно пребиваващи , които ще подлежат на карантина. Преустановява се и движението на транспортни средства между департаментите и между провинциите в тях. Департаментите Потоси, Чукисака, Кочабамба и Оруро са поставени под карантина до 31 март. В департамента Тариха също са въведени специални мерки за изолация.

Парагвай частично затвори границите си. Преустановена е работата на осем гранични пункта. За периода от 14-26 март са спрени всички полети до и от Европа.

В Уругвай е в сила е извънредно положение, в следствие на което са затворени сухопътната, въздушната и речната граници с Аржентина. От 20 март ще бъдат преустановени полетите от и за Европа. Въведена е задължителна 14-дневна карантина за всички лица, идващи от държава в риск.

Гватемала затвори сухопътните, морските и въздушните си граници за 14 дни за всички чужди граждани. Гражданите на страната и тези с разрешително за постоянно пребиваване са поставяни под карантина при влизане в Гватемала. Допуска се излизането на туристи от Гватемала през сухопътните граници с Мексико и Белиз.

В Коста Рика до 12 април е въведена забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване. Костариканските граждани и такива с постоянно пребиваване биват поставяни под карантина за 14 дни. Границите са затворени за гражданите. Въведените мерки не засягат вноса на стоки и услуги. Въведена е забрана за износ на медицински продукти.

В Панама до 5 април в страната е обявено извънредно положение с полицейски час 21.00 ч. до 5.00 ч. До 5 април е въведена забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване. Границите са затворени за гражданите, с изключение на транспорта на стоки и услуги. Въпреки това, през следващите дни продължава изпълнението на определени полети до Европа (Мюнхен).

Границите на Парагвай са частично затворени, като е преустановена работата на осем гранични пункта. За периода от 14-26 март са спрени всички полети до и от Европа.

В Уругвай е в сила извънредно положение. Затворени са сухопътната, въздушната и речната граници с Аржентина. От 20 март ще бъдат преустановени полетите от и за Европа. Въведена е задължителна 14-дневна карантина за всички лица, идващи от държава в риск.

В Гватемала са затворени сухопътните, морските и въздушните граници за 14 дни за всички чужди граждани. Гражданите на страната и тези с разрешително за постоянно пребиваване биват поставяни под карантина при влизане в Гватемала. Допуска се излизането на туристи от Гватемала през сухопътните граници с Мексико и Белиз.

В Коста Рика до 12 април е въведена забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване. Костариканските граждани и такива с постоянно пребиваване биват поставяни под карантина за 14 дни. Границите са затворени за гражданите. Въведените мерки не засягат вноса на стоки и услуги. Въведена е забрана за износ на медицински продукти.

В Панама до 5 април е обявено извънредно положение с полицейски час 21.00 ч. до 5.00 ч. Също до 5 април е въведена забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване. Границите са затворени за гражданите, с изключение на транспорта на стоки и услуги. Въпреки това, през следващите дни продължава изпълнението на определени полети до Европа (Мюнхен).