И Люксембург въвежда изискването за представяне на негативен резултат от тест за коронавирус за пристигащите със самолет. Изискването е от 29 януари 2021 г. до 28 февруари 2021 г., включително, съобщиха от МВнР.

По информация на посолството ни в Белгия всеки пътник, независимо от националността си, над 6-годишна възраст, който пътува със самолет до Люксембург, при качване в самолета трябва да представи, отрицателен резултат (на хартиен или електронен носител) от PCR тест или от антиген (бърз тест).

Таксиметрови шофьори от Русе искат да преминават границата без PCR тест

Таксиметрови шофьори от Русе искат да преминават границата без PCR тест

Причината е, че редовно им се налага да превозват пътници до летището в Букурещ

Тестът трябва да е извършен по-малко от 72 часа преди полета. Отрицателните резултати се изискват на един от административните езици на Люксембург или на английски. Мярката важи за пътуване към Люксембург, включително с начална точка държавите-членки на Европейския съюз или Шенгенското пространство.

Изключенията са за обслужващ транспортен персонал и транзитни пътници; пътници, които за по-малко от 72 часа отиват по въздух от Люксембург и се връщат от държава член на Шенгенското пространство или ЕС при условие, че не са напускали Шенгенското пространство или територията на ЕС през този период.

Изискването не се отнася и за представители на дипломатическия корпус, служители на международни организации и граждани, поканени от тези международни организации, чието физическо присъствие е необходимо за функционирането на тези организации, за военни, за служители в областта на сътрудничеството за развитие и хуманитарна помощ и служители на гражданската защита, при условие че престоят им в Люксембург не надвишава 72 часа.

На границата и от българите ще се иска отрицателен PCR-тест

На границата и от българите ще се иска отрицателен PCR-тест

Ако няма такъв следва 10-дневна карантина

Не се изисква тест за коронавирус и от претърпелите инфекция със SARS-CoV-2 в рамките на 3 месеца преди тяхното пътуване и които са завършили периода на изолация, приложим в съответната държава, с изчезване на всички симптоми на инфекцията. Тези граждани могат да представят медицинско свидетелство с тези факти, което ще им позволи да пътуват за Люксембург без да се подлагат на нов PCR или антигенен тест.

При нужда от съдействие, българските граждани в Кралство Белгия могат да се обръщат към българското посолство в Брюксел на следните телефонни номера: +32 2 375 86 50, +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66, както и дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042. Запитвания може да се отправят и на имейл адреса на българското посолство в Белгия:

embassy.brussels@mfa.bg и

consular.brussels@mfa.bgVisiter le Luxembourghttps://covid19.public.lu

Подробности за въведените ограничения са достъпни на следния уебсайт: https://covid19.public.lu/fr/voyageurs/visiter-luxembourg.html