За втора поредна година ще посрещнем Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, без традиционния военен парад в София, съобщава БГНЕС.

Причината са въведените противоепидемични мерки.

По информация на Министерството на отбраната се предвижда проявите по повод празника да включват водосвет на бойните знамена и знамената светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България, както и демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции в различни гарнизони в страната.

В навечерието на празника - на 5 май, по традиция в столицата ще се проведе празничен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и Гвардейския представителен духов оркестър.Той обаче ще се състои на откритата сцена на алеята на бележитите българи в Борисовата градина.

В празничния ден водосветът на бойните знамена и знамената светини ще се състои пред паметника на Незнайния воин в София.

В ритуала ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции с близо 350 военнослужещи. След водосвета ще бъде почетена паметта на загиналите герои с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. При изпълнението на химна на България ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните части ще преминат в тържествен марш, след което ще се проведат демонстрации на способности с различни типове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили.

Без военен парад посрещаме 6 май

Без военен парад посрещаме 6 май

Това съобщи ген. Мутафчийски

На 6 май български военни ще представят бойни способности, като демонстрациите ще се проведат последователно в гарнизоните Казанлък, Пловдив, Варна и в Учебен център "Црънча".

В Казанлък, в района на 61-а механизирана бригада, военнослужещи ще демонстрират способности с бойната техника на въоръжение на Сухопътните войски. Ще бъдат представени бойни машини на пехотата, танкове Т-72, 122 мм самоходна гаубица "Гвоздика", минохвъргачка "Тунджа", зенитно-ракетен комплекс "Оса", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес", бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини "Commando select" и "Guardian" и други.

На Морската гара във Варна пък военнослужещите от ВМС ще покажат елементи от операция за опазване на морската сигурност, а в Учебния център "Црънча" силите за специални операции ще демонстрират способности при провеждане на специално разузнаване и действия за обезвреждане на терористи. Ще бъдат изпълнени парашутни скокове от малка височина и инфилтрация по способа "Рапел".

Предвиждат се и полети на бойната авиация в района на авиобаза "Граф Игнатиево".

Пред сградата на Администрацията на президента в столицата ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.