Има достатъчно специалисти и белези, които могат да определят поведението на една мечка. Това каза пред БНТ Филип Ковашки, зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. Разрешителното за острел на мечката, което беше издадено вчера, е издадено съгласно законова процедура, която е спазена до най-малкия детайл. То е издадено от горското стопанство от квалифициран специалист. "Няма да бъде отстреляна мечка, без да сме сигурни, че това е проблемното животно и без да се повтори поведението й, категоричен е той.

Експертът по биологично разнообразие в Националния природонаучен музей Руслан Сербезов смята, че няма щети и не може да се определи коя е мечката. Той посъветва да не ходим сами в гората.

По думите му мечката не е проблемна и най-вероятно е нападнала от уплаха.

"Там нямаме щети, там нямаме нехарактерно поведение на проблемна мечка. Тези мечки не са навлизали в населените места. Няма фактически такова поведение, което да я определя като проблемна мечка", коментира Сербезов. Той смята, че тя няма да нападне повече, тъй като е уплашена.

Чакат разрешение за отстрел на мечката, която нападна жена тази сутрин
Обновена

Чакат разрешение за отстрел на мечката, която нападна жена тази сутрин

Заради нападението, затварят Парка за танцуващи мечки

Според Ковашки в района се извършва туристическа дейност, там има горски служители, които са установили следи и се знае, че в този район има една мечка, която е близо до Баня. Той е разговарял с горския на района, който е потвърдил, че има мечка, но тя не е проявявала агресия. Вероятно става дума за единичен инцидент, смята експертът.

Сербезов даде пример от миналото - отново инцидент с гъбарка, при който е била отстреляна мечка, а после се оказало, че не е същата, която е нападнала. В района има фотокапани и са събрани хора от общината и горското стопанство - с цел прогонване на горското животно, потвърди от своя страна Ковашки. Служителят от горското е потвърдил, че в момента в района няма нито една мечка.

Сербезов поиска да се съобразим с изискванията на ЕК, според които следват санкции в такива случаи.

Кметът на Белица предупреди бракониерите да не търсят мечката

Кметът на Белица предупреди бракониерите да не търсят мечката

Всеки с оръжие в гората, освен горските служители, пристъпва закона