В Одрин расте интересът към изучаване на български език. Това стана ясно при срещата на вицепрезидента Илияна Йотова с директорката и учителка в Българското неделно училище "Иван Вазов" Мария Чъкърък, която ръководи и читалище "Просвета", функциониращо към църквата "Св. Георги", съобщиха от Прессекретариата на Президентството.

"Все повече деца и техните родители искат да учат български не само заради връзката с България, а защото езикът ни е модерен и предоставя възможности за развитие", посочи Йотова.

Тази година в българското училище ще учат 52 ученици, броят им нараства всяка година. От учебното заведение заявиха, че е необходимо изпращането на преподаватели от България. Учебните занятия се провеждат в помещение на читалище "Просвета" - единственото българско читалище зад граница, поради повишения интерес към уроците и заниманията се подготвят още две помещения.

В Деня на Вяра, Надежда и Любов и майка им София Илияна Йотова пътува до Одрин, където посети двете български православни църкви "Св. Георги" и "Св. св. Константин и Елена", изградени с дарения на българи и възстановени с помощта на българските институции, български сдружения и граждани. Църквата "Св. Георги" се нуждае от изографисване.

Вицепрезидентът положи цветя пред паметника на Антим I - първият български екзарх, в двора на църквата "Св. св. Константин и Елена". Паметникът е поставен през 2010 г. от Съюза на тракийските дружества в България. Йотова подари икони на Вяра, Надежда, Любов и майка им София на отец Чъкърък, чиято фамилия стопанисва "Св. Георги", и на Христо Христов, уредник на храма "Св. св. Константин и Елена" и преподавател в Тракийския университет.

"Сабах": Ето как Ердоган съживи икономиката на Одрин

"Сабах": Ето как Ердоган съживи икономиката на Одрин

Приток на български туристи след облекчаването на пропускателния граничен режим