Аз съм от хората, които въстават срещу всеки опит да бъде унищожено българско читалище - това е посегателство срещу миналото и бъдещето ни. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна на 36-ия Конгрес на Съюза на народните читалища.

"Национално предателство, родоотстъпничество извършва всеки, който дръзне да посяга на тази институция с биография, дълга колкото българската свобода, дори повече от живота на третата българска държава. Най-тъжно е, когато хора без или с фалшива биография, но с мимолетна власт, се опитват да зачеркват труда на поколения назад", подчерта тя.

По думи на Йотова духовността, образованието и културата са трите стълба, съхранили българския народ, изградили българската нация и възкресили българската държава, а читалищните дейци са техните крепители.

Българите в чужбина създават най-вече училища

Българите в чужбина създават най-вече училища

Тригодишно изследване представя 80 дестинации на сънародниците ни по света

"Вие сте хората с факли в ръка, които ни сочат пътя напред. Вие сте първите редици на битката срещу пагубната комбинация от неграмотност и наглост", изтъкна вицепрезидентът.

Тя посочи, че в България има близо 4 000 читалища, които определи като силни антидоти на непросветеността и застоя.

Вицепрезидентът призова за повече средства за развитие на културата, като посочи опасността от дълготрайни последствия от кризата на смисъла, на ценностите, на духовността.