Около стотина работници от софийската фабрика на „Булгартабак” излязоха на протест до парламента срещу заявената позиция от страна на дружеството, че ще бъдат съкратени. Кой ще изкупува тютюна в България, защо съкращавате 400 човека, запита Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ. 

Хората са категорични, че искат да запазят работните си места.

Служителка в предприятието подчерта, че обезщетенията, за които бе обявено, че ще получат служителите, няма да бъдат в тези размери – средно 15 000 лв. По думите й хора, които нямат до 3 години стаж, няма да вземат нищо.

Тя изрази възмущението си, че хора с по 30-40 години стаж, дали живота си в тази фабрика, сега биват съкращавани. Жената е убедена, че има поръчки за работа, но за затварянето на фабриката се прави нещо задкулисно.

Исканията ни са за работа, обяви друг служител в София-БТ. По думите му има договори, в които се казва, че производството на цигари може да продължи. Затова и той подозира, че се касае за политическа игра и преустановяването на дейността на предприятието не е заради липса на поръчки и работа.

Той също знае, че 90% от работниците няма да вземат тези обезщетения от 15 000 лв., тъй като нямат необходимите години трудов стаж.

Междувременно стана ясно, че представители на протестиращите служители в лицето на независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ и Националният синдикат Тютюнева промишленост към КТ Подкрепа ще се срещнат с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Те ще й представят документация, с която искат да покажат, че всъщност няма причина да бъдат съкращавани и предприятието може да продължи дейността си.

Пред медиите също бяха показани документи. Сред тях фигурира и документ до изпълнителните директори на „Булгартабак холдинг”, в което се потвърждава възможността да се купува стока от „Булгартабак”.

„Ние сме в готовност да подпишем договор за получаване на права за продажби в Ирак, Иран, Дубай и Турция с поемането на всички ангажименти и защитени права за търговия на марките на „Булгартабак холдинг” АД на тези територии и съответно спирането на досегашната порочна практика за незаконна търговия със съответните собствени ваши търговски марки”.

Това пише в документа до „Булгартабак” през юли 2015 г. адвокат Даниел Пенков, пълномощник на дружество Ronahiya Shavi Company, което изразява желание за изкупува от „Булгартабак”. В него се заявява още, че на този етап могат да поемат ангажимент за 1000 контейнера годишно.

Писмото завършва с очакване от "Булгартабак" да определят датата за започване на официалните преговори за подписване на договор.

Ръководството на "Булгартабак Холдинг" в няколко свои изявления декларира, че съкращенията са законни и редовни, а обезщетенията ще бъдат много над средните. Сред причините за необходимостта от съкращения се изтъква спирането износа за Близкия Изток.