С промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, приети на първо четене от 40-то Народно събрание, бе приети заседанията на общинските съвети да се излъчват онлайн и решенията им да станат задължително публични.

Законопроектът, внесен от ПП/ДБ, бе подкрепен със 113 гласа "за" на ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ, "Възраждане" и ИТН. От ДПС и БСП се въздържаха.

С промените се цели по-голяма прозрачност при дейността на общинските съвети и местната власт чрез въвеждането на онлайн излъчване на заседанията на общинските съвети и на неговите комисии. Това ще става на интернет страниците на общините. като те се излъчват на интернет страниците на общините. Предлага се и предварително оповестяване на дневния ред на общинските съвет, както и въвеждането на поименно гласуване, което да се отразява в протокола от заседанието. Предлага се и създаването на публичен регистър, в който да се вписват задаваните към кмета въпроси, от страна на общинските съветници, както и неговите отговори.

Според Йордан Иванов от ПП/ДБ функционирането на местните общини трябва да е по подобие на Народното събрание и ако една община не може да си осигури онлайн излъчване на сесията, ако една община не може да направи така, така че да води протокол на комисията си, да го сканира и качи на страницата си, то тогава трябва да преосмислим дали тя трябва да функционира технически.

От БСП изразиха притеснения, че с предложенията се натоварват финансово българските общини, които така или иначе не разполагат с достатъчно средства. Кой ще осигури тези средства, попита Манол Генов и с този въпрос обоснова позицията "въздържал се" на БСП. Той увери, че БСП не са против прозрачността и онлайн излъчването, но този регистър според него е неефективен, защото голяма част от кметовете не отговарят на въпросите.

От ДПС също имат притеснения за финансирането. Танер Али от ДПС сметна, че повече от 175 общини няма да имат възможност за финансирането за онлайн отразяването на сесиите на общинските си съвети. Затова от ДПС ще направят предложения между първо и четене.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов аргументите на ДПС и БСП, че това не можело да се случи, са несъстоятелни.