От 02 до 06 декември от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще проверяват за предстоящия празник Никулден в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, съобщиха от БАБХ. Обект на проверка ще бъдат и складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

По време на проверките ще се следи за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиранe, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти.

Контролните органи ще обръщат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба:

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.

Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото.

Хрилете трябва да са с розово-червен цвят.

Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

От БАБХ призовават потребителите да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск. При съмнения за нередности или за безопасността на храната гражданите могат да подават сигнали онлайн през сайта на БАБХ или на телефон 0700 122 99.