Института за пътна безопасност (ИПБ) обвини новото правителство, че не предприема мерки за подобряване на пътната инфраструктура и за намаляване на пътнотранспортните произшествия. Институтът призова за прозрачност и граждански контрол върху дейността на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ).

От Института посочват, че от началото на годината са убити 250 души при ПТП, което е с 16 % повече от миналата година. Добавя се, че през последния месец са нараснали тежките ПТП, при които се отчитат по няколко жертви.

През 2022 година са изхарчени рекордните около три милиарда и двеста милиона лева, като резултата е извършен основен ремонт на 7 км третокласен път и на един селскостопански надлез, въпреки че на населението бе обещано, че ще бъдат ремонтирани над 3200 км регионална пътна мрежа. Нещо повече бяха публикувани дори карти с пътищата, които ще бъдат ремонтирани.

От Института отбелязват, че АПИ не е възложила нови ремонти на републиканската пътна мрежа от април, май и юни 2022 г. и не е предоставила тримесечните отчети за дейността си. Той също така алармира за повредените свлачища на тунел "Железница", за непочистената растителност по пътищата и за неподмяната на знаци и мантинели.

Снимка 625909

Източник: Институт за пътна безопастност

Точно преди една година Институтът за пътна безопасност алармира за непочистената растителност по пътища, за неподмяната на знаци и мантинели, за което на книга се харчат милиони левове, но де факто се прилага изпитана корупционна схема, като се крият заданията на АПИ. По този начин обществения контрол върху извършените дейности по почистването на растителност, подмяна на знаци и мантинели става невъзможен, а броя на ТПТП се увеличава.

Снимка 625907

Източник: Институт за пътна безопастност

Според позицията на Института, настоящият регионален министър Андрей Цеков продължава "порочните политики" на предшественика си Иван Шишков и отказва да публикува ревизиите на тол системата. От ИПБ призовават правителството да допусне извънсистемния граждански контрол върху управлението на пътната инфраструктура.

ИПБ атакува министър Шишков по всички линии

ИПБ атакува министър Шишков по всички линии

Институтът за пътна безопасност подаде сигнал до прокуратурата