Комините на електроцентралата Марица Изток 3, сред които е и най-високият на Балканите, ще бълват чиста пара след рехабилитацията на ТЕЦ-а.

Пусната в действие новата сероочистваща инсталация и сега понякога, както са отчели за известно време сутринта на 22 юли уредите на централата, изпуска в атмосферата 100% чиста пара.

Над 140 млн. евро за подобряване на състоянието на околната среда ще бъдат вложени в Марица Изток 3 по времето на рехабилитацията на ТЕЦ-а.
"Поели сме ангажминет вредните емисии от тази централа да бъдат намалени и очистени поне до 94%", съобщи изпълнителният директор на Енергийна компания Марица Изток 3 - Енрико Виале.

Постижението ще бъде в резултат на изграждането на две сероочистващи инсталации, едната от които от неотдавна вече е работеща, а другата е построена и предстои да бъде пусната.

За обгазяването на региона според Виале вероятно и трите електроцентрали в комплекса Марица Изток са допринесли колективно, тъй като те работят от 20 години и са изхвърляли в атмосферата големи количества серен диоксид.

Разрешаването на екологичните проблеми е постижимо само с инвестиции в нови технологии. В плановете на ENEl, освен намаляване на вредните емисии чрез сероочистващи инсталации влиза и монтиране на система за постоянен мониторинг на емисиите от работата на централата, намаляване на отвяванията на прах, както на замърсяването на водата, която се използва за охлаждане.

Предвижда се да бъдат засадени повече от 6000 дръвчета около централата, построяване на нов тръбопровод за охладителните кули, прочистване и намаляване на количеството на отпадните води, както и почистване на пепелината, изграждане на ново азбестово депо, почистване на старото депо за отпадъци и подмяна на тръбопроводите за отвеждане на пепелина и гипс.