Да се забрани провеждането на ежегодния вече гей парад в столицата. За това настояват от софийското ВМРО в сигнал, внесен до кмета Йорданка Фандъкова, Столичната дирекция на полицията и Държавната агенция за закрила на детето.

Сигналът е внесен от общинския съветник от ВМРО и председателя на групата общински съветници „Патриоти за София“ в СОС Карлос Контрера. Предвижда се тази година парадът да се проведе на 18 юни.

анкета

Трябва ли да забранят гей парада?

Да 74.8%

Не 16.0%

Безразлично ми е 8.2%

Затруднявам се да отговоря 1.0%

В сигнала се изтъква, че в парада вземат участие и непълнолетни лица, което е в противоречие не само с морала и традиционните ценности, но е в несъответствие с българското законодателство.

Контрера цитира текстове от Наредбата за специализирана закрила на деца на обществени места, според които е забранено допускане на деца, там където се представят програми с еротично или порнографско съдържание.

Друг мотиви на съветника срещу провеждането на подобно мероприятие е, че органите не биха могли да гарантират опазването на обществения ред.

По разпоредбата на чл. 12, ал. 2, т. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите е законосъобразно и целесъобразно мероприятието да бъде забранено, посочва Контрера.

В сигнала на „Патриоти за София“ се изтъква, че забраната на парада може да бъде наложена и съгласно т. 4 от същата алинея с мотив - нарушаване на правата и свободите на другите граждани.