Да се забранят заведенията за хранене по плажовете, които нямат изградена канализационна система, поиска заместник-областният управител на Бургас Георги Николчев, цитиран от БНТ. Той ще настоява предложението му да бъде включено в предстоящото гласуване на Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Плажните заведения не спазват никакви хигиенни норми при приготвянето на храната, а отпадните води от тях се изливат директно на пясъка, разнасяйки мръсотия и миризма по цялата ивица.

В момента едва 10% от плажовете на южното крайбрежие имат имат изградена канализация.

"Плажът трябва да бъде в най-чистия си вид, за да може да привлече туристите, а не да ги дърпаме в заведенията", смята Георги Николчел.

Заведенията за хранене са основен приход за концесионерите. Ако те искат да ги запазят, ще трябва да инвестират допълнително пари за изграждането на канализация на плажа, категоричен е Николчев.

Според концесионерите това условия ще ги принуди да търсят алтернативни приходи за да покриват разходите по концесионната такса, водното спасяване и подържането на плажа.

"Веднага ще скочат цените на чадърите и ще станат още по-ожесточени тези скандали, на които сме свидетели вече четвърта, пета година, туристите ги гонят, не им разрешават да слагат свои собствени плажни принедлежности", прогнозира концесионерът на бургаския плаж Ваклин Стойновски.