На официална церемония в Гранитна зала на Министерски съвет премиерът акад. Николай Денков връчи годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" на проф. Кирил Топалов. Наградата на известния писател, драматург, киносценарист, критик, преводач, преподавател, дипломат и общественик се присъжда за неговия изключителен принос в развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

Държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена с Постановление на Министерски съвет от 28 юли 2000 г. Тазгодишният й носител бе определен от комисия, ръководена от акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките. Носители на приза са били проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, Богомил Райнов, Валери Петров, Димитрина Георгиева Гюрова-Савова, Надежда Драгова, акад. Людмил Стайков и др.

Снимка 642803

Източник: БГНЕС

Денков заяви, че това, което обединява цялото общество е, че наградата отива в един от красивите умове на България затова, че с интелекта си и с ненатрапчивото присъствие показа как в България трябва да изглеждат интелектуалците и може да служи за пример на всички останали. За премиера е било чест да се запознае с проф. Кирил Топалов още през 2014 г., като ненатрапчивото присъствие променя всички нас и трябва да го уважаваме и ценим. "Най-важното е да не влизаш в глупави битки, а и в живота както се случва на джеклондонския ринг "най-често победителят и победеният са еднакво бити". "Дребните битки са безсмислени и ако политиците чуят тези думи, България със сигурност щеше да е едно по-добро място", каза още министър-председателят.

Проф. Кирил Топалов благодари за високата чест, която му се оказва. "Получавал съм много награди, но тази награда за мен е най-голямата държавна награда и награда, която я дава правителството", не скри благодарността си професорът. Той благодари и затова, защото е посетил живота си на възрожденската литература и е преподавал историята на Паисий Хилендарски над 40 години.

"Народът е като човека - изтриваш му паметта, става друг човек и можеш да му сложиш съвсем друга памет", изтъкна проф. Топалов и напомни, че Паисий Хилендарски е човекът, който възражда България и връща българското самосъзнание. Паисий знаел много добре, че историята трябва да се разкаже, а със своята "История Славянобългарска", Паисий пробужда съзнанието на българина и историческата памет, каза проф. Топалов.

Делото на Паисий Хилендарски е важно за пробуждането на българската историческа памет, да се върне независимостта на България и България да бъде силна и независима държава, добави ученият. Трябва да бъдем горди с това, което имаме, с държавата, в което живеем, с нейните задачи и да гледаме с оптимизъм към бъдещето, призова акад. Денков.

Приветствия към проф. Кирил Топалов отправиха още министърът на културата и директорът на Българската академия на науките (БАН).

Директорът на БАН акад. Юлиан Ревалски увери, че за поредна година комисията била изправена пред трудна задача, защото всички кандидатури били изключително достойни. Акад. Ревалски открои значимите трудове, книги и публикации на проф. Топалов за Паисий Хилендарски, като му честити наградата и му пожела тя да не е последната.

Министърът на културата Кръстю Кръстев похвали проф. Кирил Топалов, че борави еднакво добре със словото и в научните, и в художествените трудове, а майсторството му отдавна е спечелило авторитета на истинска ренесансова личност. Проф. Топалов твърди, че мемоарите му не са сериозни, но съвсем сериозно би продължил химна на българската просвета "Върви народе възродени, върви, чети, учи се и мисли", подчерта Кръстев и поздрави историка за удостояването му с наградата "Св. Паисий Хилендарски".

Проф. Вера Найденова е носителят на държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" 2020 г.

Проф. Вера Найденова е носителят на държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" 2020 г.

Критик и теоретик в областта на филмовото изкуство