От началото на следващата година в София ще се извиси нов монумент в памет на националните ни герои от Македония, Беломорска Тракия и Одринско. Това съобщи на пресконференция адвокат Иван Арнаудов, който е секретар на Инициативния комитет за изграждане на паметника.

Идеята за издигането му се е появила преди две години и половина, а днес той вече е готов и очаква да бъде поставен.

Паметникът ще може да се види от всички граждани, които минават на ъгъла на бул. "Тодор Александров" и ул. "Стефан Стамболов". Той е изработен от бял врачански камък и е висок около шест метра.

Монументът изобразява две огромни крила, на които са изписани имената на 150 герои, които са организатори на Илинденско-Преображенското въстание, участниците в Македоно-Одринското опълчение по време на Балканските освободителни войни, както и в 11-та Македонска дивизия на Първата световна война.

В основата на монумента посланието ще е част от Вазовия стих "Българийо, за тебе".

"Паметникът ще покаже пътя на националното обединение", изтъкна историкът проф. Пламен Митев.

"С изграждането на този паметник се запълва една празнина", отбеляза от своя страна и евродепутат ни и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Той обърна внимание на това, че мястото, където ще се извиси паметникът, не е случайно. "Това е част от стария бежански квартал, там са били заселвани първите бежанци от Македония и Одринско. Тази част на София е много силна по темата", обясни войводата.

"Този паметник показва обединение, а не разединения. Тези хора са се борили за освобождаването и обединението на българските земи, останали извън пределите на българските земи", се похвали с успеха и депутатът от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов.