Изложба по повод 180-та годишнина от рождението на Васил Левски бе открита от кмета на София Йорданка Фандъкова. В градинката при "Кристал" до 25-ти юли могат да бъдат видени 28 фотокопия на едни от най-добрите картини с образа на Левски.

Проектът се реализира съвместно от Столична община и Национална художествена галерия. При откриването на изложбата кметът Фандъкова отбеляза, че столичани и гостите на града могат да видят картини на Дечко Узунов, Иван Табаков, Никола Кожухаров, Борис Ангелушев.

Сред картините, познати от учебниците по история е и "Залавянето на Левски в Къкринското ханче" на Никола Кожухаров. Сред фотокопията е и портретът на Левски от съвременния художник Росен Райчев.

Фандъкова заяви, че образът на Апостола е провокирал не един български художник да покаже своето отношение към епохата, към личността на Васил Левски. "До неговата личност те достигат чрез спомените на неговите съвременници и малкото автентични фотографии, които са останали от онова време", посочи Фандъкова.

Кураторът на изложбата Жанет Митева разказа, че първият художник, който рисува Левски е Георги Данчов - Зографина, който е и приятел на Левски и негов съратник.

Портретите на Георги Данчов - Зографина се съхраняват в Пловдивската художествена галерия, се считат за най-близки и най-достоверни до истинския образ на Левски.

Думи на проф. Николай Генчев съпътстват представянето на изложбата. "Със своята политическа идеология, със своите качества на гражданин на новия свят, със своята гениалност на организатор и политик Левски изпреварва българското развитие с цели десетилетия...И ако беше живял в някоя голяма страна, той щеше да бъде известен на света като един от най-големите мъже на XIX век".