Нужна е работеща система на държавен контрол над храните.
"В момента отговорните институции в страната не си вършат работата", е категорична Валентина Лукова от фондация „Правото да знам", цитирана от БНР.
Тя обясни, че целта на неправителствената организация е чрез проби от хранителни продукти да докаже, че в тях се съдържат много повече токсични отрови и пестициди, отколкото признават от земеделското и здравното ни министерство.
Анализи се правят на зелени салати, гъби, банани, портокали и други цитрусови продукти, но сега усилията са върху типично българските пролетни продукти.
Валентина Лукова посочи, че от здравното министерство твърдят, че под 1% от храните са замърсени с пестициди, но това не е истина.
От фондацията са правили паралелни изследвания в холандска лаборатория и резултатите са драстично различни, обясни Лукова. Нереални са и данните, събрани от земеделското министерство през миналите години.
От фондация „Право да знам" са констатирали много по-високо съдържание на пестициди в отделните видове храни като процентът варира, но тревожното е, че в почти всички са открити и забранени пестициди.
Лукова посочи драстичния пример със зелена салата, в която е констатирано 61 пъти надхвърляне на допустимата норма пестициди.
Освен към институциите, кампанията на фондацията е насочена към производителите като се надяват те да променят начина на отглеждане на земеделските продукти.