Десетки доброволци са поискали да помагат в грижата за изоставеното от родителите си 7-годишно дете.

Оказва се, че момиченцето се нуждае от спешна сърдечна трансплантация, информира Нова.

Вчера стана ясно, че многодетна майка в Пловдив е поискала да изостави 7-годишното си дете, което страда от сърдечна недостатъчност и неврологични проблеми. Първоначално жената е заявила, че изоставя детето си заради лошото му здравословно състояние. След разговори със специалисти майката променила донякъде мнението си и отказала да подпише декларация за пълно осиновяване.

Пред Нова жената обясни и че има и други мотиви за това. На въпрос защо е възнамерявала да изостави детето си тя е посочи, че семейството е в изключително тежко положение. "Мъчно ми е. Даже ми е много мъчно. Не заспивам. Аз по цяла вечер плача", заяви жената.

27-годишната Десислава е майка на 4 деца. Семейството обитава стара барака извън регулацията в пазарджишкото село Левски.

Многодетна майка отказала да се грижи за болното си дете

Многодетна майка отказала да се грижи за болното си дете

8-годишното момиче е със сърдечна недостатъчност и неврологични проблеми

Майката разказва, че в къщата, в която отглежда и останалите си три деца има ток и вода, но няма необходимите битови условия, за да се грижи за болната си дъщеря. От миналата година, когато лекарите й поставили диагнозата кардиомиопатия, трябвало непрекъснато да посещават болници, защото състоянието на детето се влошило.

"Имам още три ученици. Не мога да ги изоставя в момента сами, бащата е на работа. Не мога да ги изоставя и да отида в болницата. И трябва детето да бъде при лекари в сигурни ръце. Аз предприех това, да оставя детето, защото аз нямам понятие, нещо като стане, не знам какво да направя. Детето ми може да си отиде в ръцете ми. Аз това няма да мога да го преживея", сподели още майката.

Тя е безработна и не крие, че зад намерението ѝ има и финансов мотив. Лечението на момиченцето било твърде скъпо. "В седмицата отиват по 70 лева за лекарства. Тя получава 350 лева пенсия. Аз за какво да ги дам - дали за храна, дали за лекарства, само за лекарствата й не стигат. Мъжът ми за месеца изкарва поне 600 лева и където има - там работи. Получавам 120 лева детски. Това са направо нищожни пари", коментира още жената.

Кметът на село Левски Славчо Мавров разказва, че семейството не е кандидатствало за социални помощи. "Не са работили някъде на договор. Били са на подпомагане към кметството на 4-часов работен ден. От две години нямам спомен да са на подпомагане, просто не заявяват да полагат такъв труд. Иначе сме ги подпомагали тази година се раздаваха хранителни пакети и дадохме на семейството", обясни Мавров.

Оказва се, че момиченцето не е записано и на училище. Двете по-големи деца също често отсъствали от часовете. "Миналата година и двамата родители бяха излезли в чужбина, ако се нелъжа в Португалия бяха отишли, пак сезонна работа, месец-два, но бяха оставили децата на дядо си по бащина линия", разказва още Мавров.

Засега майката отказва да подпише декларация детето ѝ да отиде в приемно семейство. Иска да бъде настанено в кризисен център с постоянно лекарско наблюдение. "Тя дори да бъде настанена в институция, аз ще ходя два пъти в седмицата при нея. Няма да си изоставя детето", заявява Щерева.

"Аз искам да ме чуе целият свят. Искам да се намери донор за моето дете, за да може да си я прибирам. Не знам другите какво говорят и какво правят, за децата ми съм си добра майка", допълни още тя.