Два ястребови орела бяха изпратени в Испания, за да се включат в размножителна програма, съобщиха от Агенция "Митници".

След изпращането им там, двете птици ще бъдат включени в размножителни двойки и техните поколения ще летят свободно в небето. Така ще бъде поправена поне малко щетата върху природата, нанесена от бракониера.

Орлите отлитат от България с полет за Мадрид утре.

Говорителят на Агенция "Митници" Тамара Влайкова споделя, че през годините и българските митници са задържали множество защитени животни. По думите ѝ случаят с ястребовите орли доказва, че доброто сътрудничество между институциите и НПО дава резултати.

Двете хищни птици влизат в полезрението на институциите и Зелени Балкани в края на март 2010 г., когато в района на ГКПП Ферибот Видин митничари проверяват автомобил, напускащ България в посока Румъния и Западна Европа.

В колата се превозвали две птици от изключително редкия вид ястребов орел (Hieraeetus fasciatus) с фалшиви украински документи.

Птиците са задържани и настанени в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

В последствие, при обиск в дома на нарушителя, полицията открива фалшиви сертификати за износ на птици, печати на Министерството на околната среда и водите и австрийското министерство на земеделието, горите и околната среда.

След дълга съдебна битка контрабандистът получава условна присъда, а орлите са отнети в полза на държавата.

Тъй като в България този вид няма популация, екипът на Зелени Балкани се свърза с природозащитници от GREFA, които работят по програма за завръщане на вида в Испания.

Произходът на птиците остава неясен. Видът се среща предимно в Южна Европа, както и в Африка, Близкия и Средния Изток.

Ястребовите орли се наричат "ястребови" тъй като летят с бързи махове, подобно на ястреб.