Три кашона колективни искове срещу телекомите внесоха днес от "Изправи се БГ" в Софийския градски съд, съобщиха от гражданското движение.

От организацията обжалват неравноправните клаузи в договорите на телекомите с потребителите.

По думите на председателя на сдружението Мая Манолова през тази година увеличението на цените на мобилните услуги ще бъде в размер на 9,5% върху месечните абонаментни такси, но се случва за трета поредна година. Според нея тази клауза за едностранно повишение на цените е неравноправна и съответно нищожна по ред причини, но най-вече за това, че предвижда единствено и само увеличение на цената при ръст на инфлацията, но не и намаление на цената при дефлация, не дава възможност на потребителите да се откажат от договорите без неустойки, клаузите не са индивидуално договорени - не е възможно да откажеш да ги подпишеш при сключване на договор"

Манолова подчерта, че от "Изправи се БГ" атакуват и редица други неравноправни клаузи за неустойки в договорите на мобилните оператори: при предсрочно прекратяване на договор - потребителите дължат месечните абонаментни вноски до края на договора, "преференциите" за закупуване на мобилно устройство по определена от телекома уж по-ниска цена, стойността на невърнато оборудване т.н. Особено дразнеща е неустойката в размер на 8% от стойността на договора за заплащане на колекторски фирми, които да събират задълженията на потребителите.

КЗП умишлено прикрила темата за индексацията на цените на мобилните услуги?

КЗП умишлено прикрила темата за индексацията на цените на мобилните услуги?

От администрацията на Омбудсмана са категорични, че клаузата за индексацията е неравноправна

От сдружението припомнят и че в България все още няма закон за колекторските фирми, който да регулира дейността им и да ограничава тормоза от тяхна страна над длъжниците. От парламентарната група на "Изправи се.БГ" през 2021 г. два пъти внесоха такъв законопроект.

Манолово открои, че в момента с тези искове "Изправи се.БГ" вършат работата на държавните институции - и на Комисията за защита на потребителите с председател г-н Алипиев и на министъра на икономиката г-н Богданов, при положение, че те имат стотици служители зад себе си" - категорична беше Манолова.

По нейни думи е абсурдно в момента Корнелия Нинова, която беше министър на икономиката в края на 2021 г. и началото на 2022 г. да призовава хората да подават жалби и самата тя да завежда колективни искове в съда през нейна приближена потребителска организация.

Манолова припомни, че през 2022 г. Нинова като министър на икономиката и Маргаритов, тогавашния председател на КЗП, са давали съвместни брифинги и са се заканвали на мобилните оператори, но не са ги накарали да заличат неравноправните клаузи за едностранна индексация на цените, каквото правомощие има по закон, нито обявиха множеството неустойки в договорите за нищожни. Според нея те са оспорили единствено и само увеличението на цените едновременно за 2 години и в резултат - телекомите са индексирали само за една година, но клаузите за ежегодно едностранно увеличение са останали за трета поредна година.

Има картел на пазара на мобилните оператори, убеден е Ивайло Мирчев

Има картел на пазара на мобилните оператори, убеден е Ивайло Мирчев

КЗК, КЗП и КРС в момента не работят, смята депутатът от ПП-ДБ