Днес изтича срокът за кандидатстване за прием в столичните детски градини за учебната 2020/2021 г. Освен това до тогава родителите могат да пренареждат и списъка с желаните заведения, в които искат да попаднат децата им, съобщи БНР.

Настоящата кампания за кандидатстване в общинските детски градини и подготвителните групи за предстоящата учебна година приключва в рамките на извънредното положение, наложено заради епидемичната обстановка в страната.

Първото класиране, обаче, ще се проведе след отмяната му - на 15 май. То ще се извърши под граждански контрол, като първите петима души, заявили желание да присъстват, ще бъдат допуснати в сградата на Столичната община, където ще се извърши и самото класиране.

Отварянето на детските градини в момента е опасно, смята ген. Мутафчийски

Отварянето на детските градини в момента е опасно, смята ген. Мутафчийски

Заразяването у нас ставало във формата на клъстери и имало проследима линия

Оставал проблемът за децата, чиито родител или родители са останали без работа, тъй като това носело точки при класирането в детските градини. 

Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование" в Столичната община обяснява, че допитване сочи, че само 20% от родителите са останали без работа, а повечето родители са дали становище, че критериите трябва да се запазят в сегашния им вид - да се дават точки само на работещи родители.

По повод проучване за нагласите на работещите в детските заведения, тя уточни че около 50% от хората се страхуват за здравето си и изразяват несъгласие да се върнат на работа, което ще създаде голям проблем при отварянето на детските градини.

По повод очакванията за отваряне на детските градини след две седмици, Минчева посочи, че има готовност да се работи при режим, в който да не се допуска събиране на много деца. Целта е да не се стигне отново до затваряне на детските градини, тъй като много родители са изразходвали отпуските си и нямало кой да гледа децата им, пояснява още тя.

За следващата учебна година са обявени близо 12 000 свободни места в общинските детски градини и подготвителни групи в училищата, но колко точно деца няма да бъдат обхванати не може да се прогнозира преди да е минало класирането.

Обичайно недостиг има най-вече в яслените групи, както и в първа, където обаче дефицитът ще е минимален. Проблемни продължават да са столичните райони "Лозенец", "Триадица", "Витоша" и "Красно село".