Обвиненият за убийството в Борисовата градина Йоан Матев е ходил до пазара на Римската стена, за да яде сандвичи след извършване на престъплението. Убийството на Георги е станало за 20 секунди.

Версиите за убийството на Георги в Борисовата градина се поразклатиха

Версиите за убийството на Георги в Борисовата градина се поразклатиха

Основната версия е кражба, но няма липсващи вещи

Това стана ясно по време на заседанието в СГС, на което се гледа мярката му за неотклонение.

Съдът го остави в ареста с мотива, че има обосновано предположение, че той е извършил деянието, а също и може да се укрие или извърши друго престъпление, ако бъде пуснат на свобода, тъй като след инцидента той драстично е започнал да променя външността си. Това се видя и в съдебната зала, тъй като към днешна дата Йоан изглежда по съвсем различен начин от снимките, които бяха разпространени преди време.

Има задържан за убийството в Борисовата градина от 2015 г.
Обновена

Има задържан за убийството в Борисовата градина от 2015 г.

16-годишният Георги беше убит с нож

След инцидента той е променил и фейсбук профила си, също така е изтрил всичките си снимки. След инцидента той е започнал и да тренира усилено и да приема вещества за повишаване на мускулната маса, според наблюденията на трениращите в същия фитнес, където Йоан е ходил да прави мускули. Сега младежът е с дълга брада, по-дълга коса и доста по-развита мускулатура.

Един от основните свидетели е брат му - Марсел Матев. Той разказва подробно за фаталния ден.

Георги убит с нож тип "Пеперуда", на 2 метра от пейката в Борисовата градина

Георги убит с нож тип "Пеперуда", на 2 метра от пейката в Борисовата градина

Ударът е бил много силен, оръжието е използвано от футболните хулигани

Марсел и Йоан ходили на тенис-кортовете да тренират. Тренировките били между 10 и 12 часа. В последния момент обвиняемият Йоан се отказал да тренира и казал на брат си, че отива "да се мотае". След това му се обадил и казал, че се намира в района на Румънското посолство, без да посочва причина за това.

След тренировката Марсел влязъл в съблекалнята да се изкъпе, а там пристигнал Йоан. Обвиняемият извикал брат си настрана и му споделил, че е станала грешка и е наръгал момче с нож. Споделил също, че изхвърлил ножа в близост до мястото на инцидента, а горнището си хвърлил в кофа за смет.

След разговора двамата и още едно мъж - Георги Мирчев, се запътили към националния стадион, но се отклонили по алея, пресекли бул. "Драган Цанков" и отишли на пазара при Римската стена. Там си купили сандвичи и се върнали обратно. Тогава забелязали, че на мястото до Конната база има много хора и продължили по пътя си.

Впечатление правят и показания на съучениците на Йоан, голяма част от тях са разпознали съученика си на кадрите. Някои от тях са забелязали следобед Йоан да се опитва да отмие лицето си в тоалетната. Те видели и рана на челото.

Съучениците му споделят, че за известно време той е спрял да ходи на училище. Децата са обсъждали наблюденията си с учителите си, както и с директора на училището. Никой не обяснява защо не са сигнализирали компетентните органи.

Учениците се страхували да подадат информация.

В съдебната зала стана ясно още, че в деня на убийството Йоан действително не е бил в часовете, проведени до обяд. Във въпросното училище не е имало практика да се отразяват отсъствията в дневника, нито да се изискват извинителни бележки. Въпреки това директорът е казал на Йоан, че трябва да представи извинителна бележка за 2 юни 2015 година.

Сред ключовите свидели е съученичка на Йоан, която се е срещнала с приятелката на убития Георги - Лора. Момичето се е представило на Лора, като обяснило, че е съученичка на Йоан и съобщила, че го е разпознала на кадрите. Тази информация е съобщена на разследващите.

Стана ясно, че мобилна клетка, обслужваща района на убийството, е засякла телефона на обвинения Йоан.

Адвокатите на обвиняемия Йоан изтъкнаха, че това, че е уловен от една мобилна клетка не означава, че той се е намирал точно на място на убийството. По повод драстичната промяна на външния му вид, изтъкнаха, че едно момче на 17 години се развива физически, променя интересите си.

Защитниците изтъкнаха като аргументи това, че брат му не бил запознат с правото си да не свидетелства за неща, които уличават него или негови близки в престъпление. Това обаче категорично бе опровергано от съда, тъй като в протокола за разпит е записано, че Марсел е запознат с правата си.

Защитата представи студентска книжка на Йоан за настоящата учебна година, студентска лична карта, както и трудов договор в куриерска фирма. Самият Йоан заяви пред съда, че иска да му бъде наложена по-лека мярка, за да може да завърши обучението си, да продължи работата си и да се върне при семейството си. Той заяви, че не се крие и от нищо не бяга. Той остана мълчалив пред медиите.

Решението за мярката подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.