Бойко Борисов проведе среща с министъра на външните работи на Хашемитско кралство Йордания Айман Ал-Сафади.

По време на разговора им премиерът Борисов отбеляза, че Йордания е важен партньор за България в региона на Близкия Изток и Северна Африка.

Като сближаващ фактор за поддържането на позитивен политически диалог между двете страни, министър-председателят подчерта приятелските отношения, както и много добрата степен на взаимодействие и сходство в политическите позиции по основни регионални и международни въпроси, споделяни от България и Йордания през последните години. 

"Убеден съм, че настоящото посещение ще даде нов тласък в нашите двустранни връзки и ще допринесе съществено за по-динамично сътрудничество на всички нива", заяви министър-председателят Бойко Борисов пред външния министър на Йордания.

Във фокуса на разговора им бе темата за Процеса "Акаба", иницииран от краля на Йордания Абдулла II през 2015 г. с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм.

Премиерът Борисов акцентира, че България високо оценява инициативите на краля на Йордания за борба с тероризма като най-важната част от тях са срещите от процеса "Акаба". Българският министър-председател добави, че сме готови да разгледаме възможните форми на сътрудничество с процеса "Акаба" в рамките на други формати като Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа или Берлинския процес. Подчертана бе още ролята на Съюза за Средиземноморието, утвърдил се като ценен форум за политически и икономически дебат относно регионалното партньорство и интеграцията. Съпредседател на Съюза е Айман Ал-Сафади.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи пред външния министър на Йордания, че през миналата година бе отбелязана 50-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Застъпено бе мнението, че сътрудничеството в сферите от общ интерес следва да се разширява.

Борисов и Ал-Сафади обсъдиха стимулиране на развитието на търговско-икономическите и инвестиционните отношения, както и установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни.

По-късно външният министър на кралство Йордания бе посрещнат и от министърът на външните работи на Р България Екатерина Захариева. Двамата дипломати обсъдиха възможностите за обмяна на опит и сътрудничество в борбата с радикализма. "Можем да се борим заедно за постигане на траен мир в Близкия Изток", заяви министър Захариева. 

Министър Сафади, който е първият външен министър на Йордания, посетил страната ни, определи България като добър партньор в тази битка и благодари за подкрепата, която тя оказва в този процес. 

В рамките на срещата двамата министри подписаха споразумение, с което отпадат визите за посещения с дипломатически и служебни паспорти на гражданите на двете страни.

Българите с дипломатически и служебни паспорти пътуват без виза до Йордания

Българите с дипломатически и служебни паспорти пътуват без виза до Йордания

Това се посочва в одобрено от Министерски съвет споразумение между двете страни

Министър Захариева и министър Сафади разговаряха също така и за първо заседание на Смесената комисия за икономическо сътрудничество в началото на следващата година, придружено от бизнес форум. Захариева открои туризма, високите технологии, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост като приоритетни сфери за развитие.