"Ако наистина искаме да разберем как работи дезинформацията, трябва да се научим да произвеждаме такава." Това обясни Марйе Аренце, съосновател на Инициативата за прозрачен референдум на семинар за влиянието на дезинформацията в изборния процес.

Bad news game е игра за създаване на фалшива новина, чиято цел е създаване на много последователи и използване привичните за дезинформацията техники. Аренце смята, че по този начин хората надскачат етичните си граници и изграждат устойчивост към фалшивите новини.

Как да се ваксинираме срещу дезинформацията?

Идеята за "ваксиниране" е разработена съвместно с Университета в Кеймбридж. Резултати от анкета показват, че участниците в играта стават по-устойчиви и могат да разпознават фалшиви новини. Инициативата организира консултации, отправя препоръки към долната камара на британския парламент, работи с образователните институции.

Аренце е основател и на първата армия от тролове в Холандия. ЕС е изправен пред заплаха от такива тролове и не е трудно Съюзът да бъде дискредитиран. Идеята е хората да бъдат агитирани да бойкотират изборите и в основата на дезинформацията стои това, че ЕС е корумпиран. Людмила Савченко е руска журналистка, която е обяснила в детайли работата на кампанията. Фалшиви акаунтите и цели отдели за клониране на уеб страници създават фалшиво съдържание. Резултатите от нетрадиционното изследване са споделени в Брюксел.

Заедно с Комитета по регионите и страните от Източното партньорство Инициативата организира фалшиви кампании за разбиране на фалшиви новини, с които практически да образова гражданите. "Не трябва да се страхуваме от дезинформацията, хуморът помага, сарказмът помага", каза още Аренце.

Холандия е страна с високо доверие в правителствените органи и тази "шокова терапия" работи, допълни лекторът.

Социалните мрежи не са заплаха за демокрацията, убедени в ЕП

Социалните мрежи не са заплаха за демокрацията, убедени в ЕП

ЕП обаче очаква засилване на информационния натиск заради изборите