Социалните мрежи влияят на изборния процес, а българското бюро на Европейския парламент вече се е сблъсквало с целенасочени опити за подкопаване на доверието в ЕС, в демокрацията, в участието на изборите.

Според председателя на българското бюро на ЕП Теодор Стойчев зависи изцяло от гражданите дали да вярват на лъжи, които се тиражират в интернет пространството.

"Лошото е, че заглавията привличат погледа на потребителя", но, по думите му, читателят, ако тръгне по пътя в търсене на истината, може да види опровержението.

Тепърва започват да набират сила инициативите на ЕС срещу дезинформацията, обясни още Стойчев. Целта на семинара, организиран от Бюрото на ЕП, е да насочи вниманието към съществуващите проблеми, да служи като обмен на добри практики от други държави.

Евролидерите поискаха спешни действия срещу руската дезинформация

Евролидерите поискаха спешни действия срещу руската дезинформация

Спешни действия в борбата с фалшивите новини в интернет

"Вече има и други източници на информация, които непрекъснато ни заливат, затова по-скоро трябва да насочим вниманието и към себе си и нашата медийна култура", заяви Стойчев.

Дезинформацията винаги е съществувала, подчерта Стойчев и даде пример с последната страница на френски вестник от Първата световна война, на която е отпечатана карикатура как български селянки колят ранените румънски войници в Добруджа.

Пропагандата тогава е съществувала в условията на война, днес обаче масовите комуникации дават възможност всяка секунда да получаваме всякакви новини. Важно е да проверяваме и да отсяваме външната пропаганда с външна намеса, изтъкна Теодор Стойчев.

Това ще бъде основната насока на бюрото на ЕП, тъй като най-вероятно този проблем ще е налице и при изборния процес за ЕП тази година.

Big Data има капацитет да наруши правата на хората в глобален мащаб

Big Data има капацитет да наруши правата на хората в глобален мащаб

Анализатори вярват, че държавите получават безпрецедентна способност да задушават несъгласието

"Социалните мрежи не са заплаха за демокрацията, зависи как ги използваме", категоричен бе Стойчев.

По същия начин и книгите биха могли да бъдат определени като застрашаващи демокрацията, тъй като там авторът представя своята гледна точка.

Анели Ахонен от Оперативната група за стратегическа комуникация с Източното съседство в Европейската служба за външна дейност, посочи, че подобряването на комуникацията в европейските държави е в корените на противодействието срещу дезинформация.

Оперативната група за стратегическа комуникация с Източното съседство сондира данни от анализи на медиите в последните три години.

Как да се ваксинираме срещу дезинформацията?

Как да се ваксинираме срещу дезинформацията?

Създаваме игра с дезинформация, обясняваме, вярваме на правителството и се "ваксинираме"

Работата няма за цел да разиграва информационна война с Русия, но тя се вижда в постоянна конфронтация в сферата на информация.

Използването на дезинформацията е част от военната доктрина на Руската федерация, но се използват и в мирни времена - хибридна война, като целта е разединение на населението, влияние върху взимането на решения от страна на политиците.

Мащабът на дезинформацията, идваща от Кремъл, е различен в различните държави. Годишно се използват 1 млрд. евро за официални офиси и парите отиват за медии като Спутник, Тасс, Арти, Русия днес, като Русия оперира в различни държави на 33 езика.

В Армения се публикуват ясни послания, които съдържат дезинформация и са свързани с външната и вътрешната политика на страната.

Засечени са и послания, свързани с гласуването за независимост на Каталуния. Разследването на изборите в САЩ е свързано с фабриките за тролове от Кремъл.

ЕК всеки месец следи за прилагането на Кодекса срещу фалшивите новини

ЕК всеки месец следи за прилагането на Кодекса срещу фалшивите новини

Преди изборите за ЕП догодина

Методите на руската пропаганда основно са хакване, изтичане на информация, използване на армия на ботове и тролове, фалшиви акаунти, като целенасочена кампания има и срещу германския канцлер Ангела Меркел, която в руски медии се среща като "дъщеря на Хитлер".

Злият Запад - Добрата Русия, която спасява Крим от геноцид, Украйна са основните теми за руската дезинформация все още. Пример за дезинформация по казуса е новината, че Украйна заразява Азовско море с холера.

Основните врагове на Русия са САЩ, Украйна и Европа, според проследени данни.

Предстои създаване на платформа за бърз обмен на информация между държавите членки, както и комуникация със социалните медии и технологичните гиганти по отношение на доклади за реклами, свързани с изборите.

Ще се изследва дали политическите реклами са използвани правомерно или не.

Социалните мрежи чупят начина, по който обществото работи

Социалните мрежи чупят начина, по който обществото работи

Във време с изключително малко доверие в правителство, бизнес и банки