За първи път в България започна поставяне на камери в гнездата на царските орли в Сакар.

Това съобщи за Haskovo.info Николай Терзиев от местната организация на Българско дружество за защита на птиците по повод Международния ден на птиците - първи април.

Така освен че ще се следи развитието и грижата за малките, ще се предотвратят и кражби от страна на хора на защитения вид птици. Малко царско орле бе откраднато от гнездото в района на Сакар през миналата година, припомни Терзиев.

При мониторинга на друг защитен вид птици в региона - белоглавите лешояди, природозащитниците са установили, че двойките по долината на р. Арда са поне 50, като това не са окончателни данни.

"Когато започнахме работата си преди около 15 години, те бяха само 10", констатира Терзиев. Според него увеличаването на броя се дължи както на работата на природозащитниците, така и на съвестното поведение на местните хора.

70% двойките белоглави лешояди вече са загнездили, съобщи още той.

В Хасковски регион се наблюдават повече от 2/3 от защитените птици у нас, сред които египетски и черен лешояд, царски орел. Най-голямата заплаха за птиците според природозащитниците е унищожаването на местообитанията им.