Георги Стойков (Сава) Раковски е една от най-великите личности в българската история. Няма българин или българче, което да не знае кой е Георги Раковски (рождено име Съби Стойков Попович) и да не му трепва сърцето.

С това представяне обявиха националните чествания по случай 200 години от рождението на Георги С. Раковски на съвместен брифинг военният министър и министърът на културата Боил Банов.

Според Каракачанов често Раковски е бил пренебрегван заради конюнктурни политики, а българите сме искали да си внасяме кумири отвън. Няма нужда да си търсим кумирите навън, изтъкна министърът на отбраната.

Ако нямаше Раковски, нямаше да има и Левски, обясни Каракачанов. Раковски е най-пълно изградения революционер, не е бил надъхан революционер, а добър анализатор, според министъра, който открои погледа на Раковски в бъдещето - проблемите, които днес наблюдаваме в съседните страни, Раковски ги е прогнозирал.

Легията "Г. Раковски" е първообраза на българската армия, а освен това, според министър Каракачанов, Раковски е и дипломат и всестранно развита личност.

Каракачанов посочи, че се надява да бъде направен и сериал за Раковски, а очакванията му са той да бъде по-гледан и от сапунките.

Министърът на културата Боил Банов посочи, че Раковски е изключително светла личност, която е в сърцата на всички ни.

За честването на годишнината от рождението на Раковски в страната са предвидени редица прояви.

Генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военната академия "Г. С. Раковски", представи Инициативния комитет за отбелязване на годишнината, в който влизат известни представители на различни сфери на обществения и културния живот в страната. Кметовете на населени места в страната представиха чрез видеоконферетна връзка най-важните мероприятия, предвидени за реализиране в градовете София, Велико Търново, Пловдив, Сливен, Карлово, Котел, Панагюрище и Раковски.

Планът за подготовката и тържественото отбелязване на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски предвижда изработване на военно-учебен и документален филм за Георги Раковски, изложби на произведения на Раковски и срещи-четения в различни населени места, експозиция от оригинални документи, архиви и старопечатни книги в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", отворени врати във Военната академия и много други мероприятия.