Министърът на отбраната Красимир Каракачанов почете паметта на войниците, загинали в мирно време. Ритуалът се проведе пред мемориалната плоча в памет на загиналите български войници в мирно време, в градинката на църквата "Свети Николай Софийски".

Пред мемориалната плоча на ул. "Пиротска" се събраха роднини и близки на загиналите войници. Юлия Симова, председател на Инициативния комитет благодари на президента Румен Радев за възстановената традиция, съобщава БНР.

"Това за нас действително е много важно, просто това е целта на нашата организация - да знаят, че е имало наборна военна служба, че има загинали момчета по време на наборна военна служба, и че те действително са дали живота си за тази държава и сега от трети март тази година съм следила много внимателно всички национални чествания и накрая се споменават и войните, загинали в мирно време, което за нас действително е едно удовлетворение", коментира Юлия Симова.

"Всяка есен родители на загинали войници се събираме, за да почетем паметта на нашите синове. Една от нашите основни цели беше отмяна на наборната военна служба, което от 2008 година е факт и това не бива да се променя. Тази година постигнахме заедно с президентството и лично с президента на България, генерал Румен Радев и нашите синове да бъдат споменавани по време на всички национални чествания. Това е изключително важно за нас, защото това е и основната цел на нашата организация - да се знае, да се помни и да се почита", допълни Симова.