528 улични кучета са заловени за месец август от „Екоравновесие".

За изминалия месец столичната дирекция е получила 909 сигнала като се е отзовала на 868 от тях. По данни на „Екоравновесие" 438 са кастрираните и чипирани кучета като 53 са осиновените.

За август са евтанизирани 11 кучета. Решението е било взето по медицински причини. 424 са върнати на улицата след извършените процедури и 34 са останали в приюти.

Разходите за месеца са 79 506 лева, 14 хиляди от тях са били дадени за кастрация. От „Екоравновесие" обясниха, че за да се намали броят на уличните кучета в централните части на София трябва да се стартира превенция в крайните квартали като „Кремиковци" и „Искър".

От дирекцията призоваха всички собственици доброволно да подложат кучетата си на кастрация и да не изхвърлят по два пъти в година новородени кученца на улицата, защото така нараства популацията на бездомните любимци.

По данни на столичната дирекция в центъра на София над 80% от кучетата са кастрирани, а останали 20% са счетени за неагресивни.

От понеделник е стартирала кампания в квартал „Овча купел" за безплатно чипиране и ваксиниране на всички домашни кучета, като до средата на октомври от „Екоравновесие" обещаха да приберат всички улични кучета в районите на ТЕЦ-овете в околностите на София.